Menu
Bewustwording

5 kadotips voor gevoelige kinderen

Het is weer tijd voor de zoektocht van het jaar. Het kado voor je kind voor Sinterklaas of Kerst. En hoe leuk al het plastic speelgoed ook lijkt voor de kinderen, vaak wordt er maar kort mee gespeeld en betaal jij er de hoofdprijs voor. Maar hoe vind je nu een kado wat duurzamer is én aantrekkelijk voor je gevoelig kind? Daar vind je in dit blog de perfecte kadotips voor. Namelijk kado’s afgestemd op de zintuigen van je kind! Hoe dan, hoor ik je hier denken? Let me tell you!

Zuintuigen

Prikkels komen binnen via je zintuigen. Daarbij kan het zijn dat je kind sneller overprikkeld is omdat gevoelige kinderen deze prikkels intens kunnen ervaren. Dat is niet altijd even fijn. De positieve side kant hiervan is dat ze ook juist intens kunnen genieten van deze prikkels. Zo kunnen kinderen die heftig reageren op het zintuig ‘horen’ ook juist intens genieten van mooie muziek. Door je te focussen op de zintuigen bij het zoeken van een gepast kado, kun je er voor zorgen dat je kind onwijs kan geniet van het kado. En hoe fijn is dat!

Een kado wat het zintuig van je kind versterkt zorgt ervoor dat het er intens van kan genieten

1. Zien

Heb jij een kind wat overprikkelt op ‘zien’? Dan is houten speelgoed vaak de ideale uitkomst. Het is duurzaam, het vloekt niet in alle kleuren en het is het perfecte kado voor de verbeelding van je kind. Het zorgt er namelijk voor dat je kind zelf tot fantasie en inzichten mag komen i.p.v het plastic speelgoed dat vaak al een kant en klaar doel heeft. Onze tips:

HEMA grachtenpanden
 • De regenboog van GRIMM’S (nou misschien alles wel van GRIMM’S)
 • De houten grachtenpand van de HEMA vinden wij onwijs tof (Eigenlijk zijn wij verliefd op al het houten speelgoed van de HEMA. Misschien omdat de prijs ervan ook heel mooi is ;))
 • Kapla (Zorgt hier al jaren voor plezier. Kapla is beschikbaar in verschillende kleuren en heeft zelfs boeken om je kind te ondersteunen in het creatief bouwen)
 • Schleich dieren (alleen al omdat de afwerking ervan zo onwijs mooi is. Een kado dat zeker gewaardeerd zal worden door je kind.)
2. Horen
Koptelefoon van Muffy

Heb jij een kind dat vet overprikkeld op horen? Dan is het fijn om een kado te vinden wat hier rekening mee houdt. Je zult vast zelf ook wel inzien dat een kado met veel toeters en bellen niet de juiste combinatie zal zijn. Maar toch kan iets met muziek zeker wel werken voor deze kinderen. Juist omdat ze geluid zo intens beleven, kunnen ze er ook intens van genieten wanneer ze het een fijn geluid vinden. Onze tips:

3. Voelen

Heb jij een kind dat niet tegen kriebelende labeltjes kan of altijd leegloopt wanneer er veel emotie is om hem of haar heen. Dan reageerd je kind intens op het zintuig voelen. Goed nieuws, want dat betekend ook dat je kind enorm kan genieten van dingen die wel fijn voelen. Onze kado tips:

Kauwketting Jellystone
 • Een fijn katoenen dekbed
 • De muizenpopjes van Maileg
 • Een heerlijk zachte pyjama, romper of ondergoed (wollen hemden zijn vaak ook fijn voor gevoelige kinderen. Ze zijn heerlijk warm en ze ademen. In tegenstelling tot katoen wat nat wordt bij zweten.
 • De kauwkettingen van Jellystone
 • Een tipitent (hier kan je kind zich lekker in terugtrekken. Zorg wel dat het gemaakt is van fijn katoenen materiaal).
 • Bruisballen. Heb je een bad thuis? Dan is een mooie bruisbal altijd een geslaagd kado! Ik vond laatst Sinterklaas letters in de vorm van een bruisbal. Hoe leuk is dat!
Done by Deer vakjesbord
4. Proeven

Kinderen die overprikkelen op proeven hebben vaak moeite met structuren in de mond of verschillende structuren op het bord. Onze kadotips:

 • Een vakjesbord (Het eten los aanbieden in verschillende vakjes helpt je kind enorm) Hier in huis is het vakjesbord van Done by Deer favoriet.
 • De kauwketting van Jellystone
5. Ruiken

Kinderen die extra gevoelig zijn met het zintuig ‘ruiken’ kunnen enorm genieten van bepaalde geuren, maar er ook onwijs van overprikkelen. Een nieuw parfum geurtje (of iets anders met een duidelijke geur) die ze nog niet kennis is vaak geen succes. Let er dus altijd op of een kado ook een geur heeft.

Wanneer er een herinnering of een emotie aan een bepaalde geur gekoppeld zit, dan kan een kado zomaar een extra groot succes worden.
Onze kadotips:

 • Een fijne sjaal (Om lekker je neus mee te bedekken wanneer de geur ergens intens is)
 • Natuurlijke douchegel.
 • Een bruisbal met een bekende geur
Heb jij nu nog een perfecte kadotip die aansluit bij de zintuigen? Deel deze dan zeker in de reacties hieronder.

*Dit artikel bevat affiliate links. Wij plaatsen alleen links waar wij zelf achter staan en enthousiast over zijn.

No Comments

  Leave a Reply