Menu
Bewustwording

Hoogsensitiviteit als talent

Hoogsensitiviteit als talent

Dat je zoon tijdens een verjaardag het liefst de hele tijd onder de tafel blijft zitten, verscholen achter het tafelkleed, de juf die je teruggeeft dat ze op school de voorbeeldigste leerling is, maar jij thuis een totaal andere versie van haar ziet. Of jij die in een winkelstraat loopt en direct alle details ziet van wat er om je heen gebeurt. Het is een oprecht talent.

Hoogsensitiviteit is een absoluut talent en zoals dat voor ieder talent geldt is het eerst van belang om jezelf en je talent uitvoerig te kennen voordat je het ook echt daadwerkelijk in kunt zetten als talent. Voor HSP’ers een extra uitdaging omdat ze zich vaak anders voelen dan hun omgeving en merken dat ze niet mee kunnen in routines of manieren van aanpakken die voor een ander wel werken.

Als je niet weet dat je hoogsensitiviteit een talent is, is het gemakkelijk om de onzekerheid en het grote aanpassingsvermogen te blijven hangen die hieruit voortvloeit. Daarom is het van essentieel belang om als HSP’ers jouw gebruiksaanwijzing te kennen, te weten wat je nodig hebt, waar jij ‘goed op gaat’ en waar ook niet. In deze blog vertel ik je wat meer achtergrond over hoogsensitiviteit en geef ik je een eerste praktische tip om direct aan de slag te gaan met het vinden van die gebruiksaanwijzing.

Hoe ziet het nou precies?

De cijfers zeggen dat 20% van de wereldbevolking hoogsensitief is, een persoonlijkheidskenmerk waarbij je brein anders werkt en je daardoor een andere manier van prikkelverwerking hebt; je hebt minder filters waardoor de hoeveelheid prikkels die via je zintuigen je systeem binnenkomen, er veel meer zijn die vervolgens dieper verwerkt worden. Dit heeft als gevolg dat je meer en subtielere informatie oppikt uit je omgeving. Ik heb het daarom ook liever over een extremer bewustzijn en een sterke, emotionele intelligentie. Gevolg van het oppikken van meer prikkels is dat je brein sneller vol raakt en je dus actief iets te doen hebt om te ont-prikkelen om je niet continue als een zachte fietsband te voelen die eigenlijk al weken opgepompt moet worden.

HSP’ers beleven het leven dan ook intenser, ervaren emoties sterker wat aan de ene kant natuurlijk best pittig is maar als je leert hoe je systeem werkt, wat je dus energie geeft en kost waardoor je kunt bijsturen als dat nodig is, heeft dit juist een groot voordeel. Als je jouw eigen gebruiksaanwijzing leert kennen en volgt, ben je in staat bewust meer informatie uit gesprekken te halen, voel je haarfijn aan of iets klopt of niet zonder dat daar woorden voor nodig zijn, versterk je de connectie met je intuïtie en wordt het volgen van je gevoel een tweede natuur waardoor het leven je veel minder moeiteloos afgaat. Je voelt vaak wat er onder water speelt en hebt direct door als iets niet zuiver of congruent is.

Zeker hoogsensitieve kinderen kunnen dat goed en gaan dan ‘prikken’ of uitdagen als ze voelen dat degene tegenover hen niet zuiver is in hun verhaal. Als jij bijvoorbeeld als moeder alsmaar doorgaat ten koste van jezelf en dus moeite hebt met grenzen aangeven, zal je hoogsensitieve kind je testen door continue de grens die je hem/haar geeft, proberen op te rekken.

Meer dan een andere manier van prikkelverwerking

Mijn ervaring is ook dat de persoonlijkheid van HSP’ers zich kenmerkt door een enorme bevlogenheid en vanuit passie ergens voor kunnen gaan als je iets hebt gevonden waarvan je tot in je vezels voelt dat dit met jou resoneert. Als je het mij vraagt, is een HSP’er de beste medewerker die je je maar kunt wensen. Je weet de ander of de situatie precies datgene te geven wat het nodig heeft doordat je haarscherp kunnen doorziet waar het aan schort, analytisch sterk bent en makkelijk verbanden kunt leggen. Bovendien ga je als HSP’er enorm goed op het krijgen van verantwoordelijkheid en vrijheid om naar eigen inzicht dingen aan te pakken. Zit je mij op m’n lip en hijg je in mijn nek terwijl je meekijkt, of wat ik doe wel klopt, werkt dat bij mij volledig averechts.

HSP’ers versus ons maatschappelijk systeem

Het lijkt wel alsof er steeds meer HSP’ers worden geboren en ik geloof ook oprecht dat dat zo is, alsof het een soort evolutie van de mensheid is. Wat best lastig is als onze maatschappij daar grotendeels niet op is ingericht. Steeds meer kinderen lijken niet meer te passen in bijvoorbeeld het schoolsysteem en krijgen allerlei onverklaarbare klachten of tonen destructief gedrag. Best logisch als je bedenkt dat HSP’ers bijvoorbeeld het beste leren als leerstof visueel-kinesthetisch (of kinesthetisch-visueel) wordt aangeleerd, dus door te zien en daarna zelf te doen (of andersom). Terwijl ons hele schoolsysteem voornamelijk auditief is ingericht. Dat is keihard werken voor een HSP’er.

Als je het mij vraagt, is een HSP’er de beste medewerker die je je maar kunt wensen.

Niet alleen kinderen maar ook volwassenen lopen aan tegen het feit dat hun systemen met man en macht alarm slaan omdat ze niet meer lijken te passen in de kaders van de maatschappij. Het aantal (jong)volwassenen dat burn-out is, is tegenwoordig meer dan ooit (in 2019 was 1 op de 5 werknemers burn-out). Waarmee ik bedoel dat je je bijvoorbeeld om 8.30 op een kantoor moet melden, dan moet pieken en om 18.00 (of later) weer naar huis mag.

HSP’ers zijn veel productiever wanneer ze zelf mogen bepalen aan de hand van hun eigen ‘flow’ wanneer ze productief zijn, want als ze eenmaal bezig zijn, geven ze 300% en zijn ze vaak veel productiever en kunnen ze vaak in minder tijd veel meer bereiken.  Maar ook de weinige eigen inbreng die er in veel organisaties helaas nog is. Er is weinig ruimte voor de emotioneel intelligente kant van de mens, het ratio heeft in veel organisaties nog de overhand terwijl het systeem van HSP’ers veel beter gaat op een cultuur waarin ook ruimte is voor dat andere stuk.

Eerste stap! Leer jouw gebruiksaanwijzing kennen

Je leest het al, ik kan er eindeloos over doorschrijven. Maar als je jezelf of je kind nou herkent als HPS’er en graag vandaag nog aan de slag wil met het vinden van die gebruiksaanwijzing, heb ik hier alvast een praktisch tip voor je. Word je bewust van waar je energie van krijgt en waar je op leegloopt. Check dit bijvoorbeeld aan het einde van iedere dag even bij jezelf en doe dit minstens 2 weken achter elkaar, zodat je inzicht krijgt in hoe je systeem reageert op situaties of bepaalde mensen en omgevingen. Ook je kind kun je vragen hoe het zich voelt, aan de hand van een tekening waarin ze hun eigen gezicht tekenen en daarop aangeven of het blij, moe, verdrietig, boos etc is.

De emotieklok van Floor van Lier in combinatie met haar boek “Intense emoties boven water” is hiervoor ook top, om spelenderwijs met je kids meer bewustwording te creëren rondom ‘hoe voel ik me eigenlijk?’. Het helpt om hier inzicht in te krijgen, zo wordt het gemakkelijker om keuzes te maken om dingen juist wel te doen of liever te laten op basis van hoe jouw specifiek systeem daarop reageert

Zou jij via Morris + Maan meer willen leren over hoogsensitiviteit?

*Dit artikel bevat affiliate links. Wij plaatsen alleen links waar wij zelf achter staan en enthousiast over zijn.

No Comments

    Leave a Reply