Menu
Bewustwording

De eerste schoolweek: zo ondersteun jij je kind

In het grootste deel van het land is de vakantie alweer voorbij. De scholen zijn weer gestart en de broodtrommels zijn weer gevuld. En vanaf volgende week zit het hele land weer in de ochtendspits. Voor heel veel kinderen is een eerste schoolweek enorm spannend. De een kijkt er naar uit, terwijl de ander nog niet toe is aan de omschakeling. Zo’n eerste schoolweek brengt dan ook vaak veel emotie met zich mee. Van enthousiasme, tot spanning, tot misschien wel boosheid. Hoe kun jij er nu voor zorgen dat je je kind kunt ondersteunen bij al zijn of haar emoties deze week?

Voorbereiding is the key

Wij gaan bewust, de week voor de school weer begint, al langzaam ons ritme weer oppakken. Zo gaan we weer steeds wat eerder naar bed en ook wekken we de kinderen in de ochtend weer steeds een beetje vroeger. Daar baal ik wel eens van wanneer ik in mijn vakantie week al vroeg met een kop koffie op de bank zit, maar het helpt dus wel enorm voor de kinderen. Hierdoor was de omschakeling niet zo enorm groot toen we vanmorgen weer in de volle ochtendspits zaten. Iedereen was op tijd uit bed en we zaten allemaal relaxed aan het ontbijt. Win-win voor deze mama.

Ook helpt het om je kinderen bewust te betrekken bij de voorbereidingen. Ga samen op zondag kijken wat er allemaal nodig is voor de eerste schooldag. Zet samen de schooltas klaar, maak eventueel samen al de broodtrommels klaar en neem zeker ook even de week door. Hoe zal de eerste week eruit zien? Wanneer gaan ze gymmen? Wat leer je eigenlijk allemaal in groep 3 bijvoorbeeld? Waar kijk je enorm naar uit en wat vind je bijvoorbeeld nog heel erg spannend?

Afschakelen in de avond

Voor je kind gaat slapen zal er vast nog wat spanning in dat lijfje zitten. Bij het oudste kind zul je zien dat het heel erg in zijn of haar hoofd zit. Dat brein maakt overuren aan vragen en visualiseert er vaak op los. Voor deze kinderen is het enorm fijn wanneer je even de aandacht legt op het lichaam. Je kind masseren bijvoorbeeld. Zo kan dat koppie makkelijker in pauze stand en maakt het weer wat meer contact met zijn of haar lichaam. Dat is vaak de beste manier om te kunnen ontspannen.

Mama, kan ik dan al lezen als ik morgen naar school ben geweest? En mag je ook mango eten in groep 3?

Wanneer mijn oudste zoon toch nog veel vragen heeft dan maken we ook wel eens samen een briefje. Dan schrijven we samen al zijn vragen op, die stoppen we dan in een potje zodat we ze in de eerste schoolweek kunnen gaan beantwoorden. Zo gaat er ook wat meer uit zijn hoofd en vindt hij wat meer rust.

Vastgeklampt aan je been

En dan is de eerste schoolweek echt aangebroken. Het ene kind zal met plezier het schoolplein op rennen, terwijl de ander niet van je been af te krijgen is. En nu in deze corona tijd is het voor deze kinderen vaak nog lastiger, want papa of mama mag niet mee de klas of school in. Maak dan de stapjes klein voor je kind (letterlijk en figuurlijk). Elke stap hierin is een overwinning. Al voelt het maar als een haartje. Zorg ook dat jij goed in je energie blijft. Hoe moeilijk dat vaak ook is. Maar hoe zelfverzekerder jij bent, hoe meer steun je kind er aan zal hebben.

En weet je van te voren al dat jouw zoon of dochter waarschijnlijk enorm veel moeite zal hebben met de eerste schooldag? Maak dan van te voren al afspraken met de juf. Zorg dat jij en de juf samen weten hoe je de situatie aan zal pakken.

Kameleon gedrag

Gevoelige kinderen kunnen enorme kameleons zijn op school. Zo zullen ze de hele dag ervoor zorgen dat alles in harmonie is in de klas. Ze passen zich dus vaak aan. Aan de groep, aan de juf of meester, aan alle nieuwe regels, aan een nieuw lokaal, aan de plek waar ze zitten enz. Continue zijn ze bezig om balans te hebben en de sfeer te peilen. En daarnaast zitten ze nog vol van alle spanning die zo’n eerste schoolweek weer met zich meebrengt.

Ik vroeg of hij zijn tas even wilde dragen, waarna hij zich schreeuwend op de grond liet vallen.

En dan is de school uit en sta jij daar. Zijn of haar veilige haven. Diegene die begrijpt hoe hij of zij zich voelt en waar hij of zij zich veilig kan voelen. En dan? Dan barst vaak de bom! Alle spanning komt eruit en je kind kan eindelijk gaan ontladen. Vaak heeft het geen idee wat er nu echt dwars zit. Het is een opeenstapeling van de hele dag.

Weet dus dat dit de eerste week kan gebeuren. Dat het veel is voor je kind en dat die ontlading er echt even uit moet. Geef hem of haar de ruimte om dit even los te kunnen laten. Hier helpt het enorm om de natuur in te gaan wanneer die bom barst. Even zuurstof opsnuiven en met de voeten in de aarde staan. Een keer flink schreeuwen wanneer het nodig is of even alles er lekker uithuilen. Het enige wat jij als ouder hoeft te doen is je kind hier even ruimte voor te geven, binnen jouw gestelde kaders. Want wat eruit is lucht op. En zo is er weer ruimte voor nieuwe emoties.

Zorg ook voor je eigen zuurstofmasker

En last but not least. Zorg ook dat je zelf goed in je energie zit die eerste schoolweek. Want als jij niet oke bent, dan kun je je kind ook niet opvangen. Of moet natuurlijk zin hebben om samen even een flink potje gaan huilen of schreeuwen, maar meestal werkt het toch beter als jij goed in je energie zit. Het is eigenlijk net als in het vliegtuig. Eerst dat zuurstofmasker bij jezelf op voordat je hem bij je kind kunt opzetten.

Wil je weten hoe bij jou de balans is tussen gas geven en ontladen? En of jij genoeg goed in je energie zit? Lees dan deze blog eens: Overleven of leven? Wat doe jij als ouder?
Wil je liever weten hoe je je kind kunt ondersteunen met het onder woorden brengen van zijn of haar gevoelens? Dan is deze blog misschien wel interessant voor je: Gevoelens uiten voor kinderen – 5 tips


Eerdere berichten

No Comments

    Leave a Reply