Menu
Bewustwording

De zwemles: zijn angst of die van mij?

Veranderingen, iets waar gevoelige kinderen vaak niet goed tegen kunnen. Blogger Lisette herkent dit enorm. Zwemles was dan ook een gevoelig puntje voor haar en haar zoon. Ze had verwacht dat, wanneer hij met zwemles zou beginnen, het echt een drama zou worden. Maar niets bleek minder waar. Hij vond het eigenlijk heel erg leuk en het bleek juist Lisette zelf te zijn die er moeite mee had. Hoe zij ervoor zorgde dat hij geen angst zou gaan ontwikkelen en hoe Lisette hier de de balans in vond? Je leest het in deze blog.

Mijn gedachtes bij het horen dat Dylan mocht beginnen met zwemles

In maart krijgen we te horen dat Dylan mocht gaan beginnen met de zwemles. Ik maakte direct ontzettend druk en zag allemaal beren op de weg. Dit is een valkuil voor veel gevoelige mensen. Ze zien allemaal problemen en mogelijkheden, maar vaak kiezen ze ervoor om naar de problemen te kijken. Dat deed ik dus ook. Ik zag al helemaal voor me dat Dylan met dikke tranen in de auto zou zitten op weg naar zijn 1e zwemles. Dat ik hem bij de deur moest afzetten, maar dat hij met geen mogelijkheid naar binnen wilde gaan. Allemaal van dat soort gedachtes spookten er door mijn hoofd.

Niets leek minder waar

Op het moment dat we Dylan vertelde dat hij mocht gaan beginnen met zwemles moest ik even schakelen. Ik had me namelijk voorbereid op een enorm drama. Hij zal wel niet willen gaan zwemmen, maar het tegenovergestelde gebeurde. Hij was juist heel erg enthousiast. Hij stond nog net niet op de bank te springen, maar dat had weinig gescheeld.

Ik projecteerde mijn angst op hem

Ik wist even niet zo goed hoe ik hier op moest reageren. Ik had me namelijk voorbereid op een drama, maar die bleef uit. Ik merkte wel dat ik mijn angst op hem aan het projecteren was, omdat ik met allemaal vragen begon te komen. Ik vroeg namelijk of hij het niet spannend vond om te gaan zwemmen. Of dat hij het niet eng vond naar een vreemde omgeving gaan. Heel vaak projecteren wij ongemerkt onze angst op een ander. Dat is ook vaak de reden dat veel gevoelige kinderen angstig zijn. Van nature is een kind niet angstig, maar zorgen wij als ouder dat ze angstig worden.

Waarom zou ik het eng vinden? Het is toch juist leuk!

Dylan

Hij bleef me steeds zo verbaasd aan kijken. Hij stelde mij toen juist zo’n mooie vraag waardoor ik door had dat ik mijn angst aan het projecteren was op hem. Hij vroeg me namelijk waarom hij het eng zou moeten vinden. Het is toch juist leuk? Eindelijk leerde hij echt zwemmen.

Vanaf toen besloot ik om met verwondering naar hem te kijken

Door die vraag van hem werd ik mij bewust dat ik mijn angst op hem aan het projecteren was. Heel vaak projecteren we, ongemerkt, onze angst op iemand anders. Op deze manier denken wij die persoon te kunnen helpen. Helpen vinden gevoelige mensen erg fijn om te doen, maar juist door het projecteren los je je eigen probleem niet op. Ik werd ook door Dylan er ongemerkt op gewezen dat ik van mijn probleem(de angst voor het onbekende) zijn probleem ging maken. Door met verwondering naar zijn enthousiasme te kijken ging mijn angst ook weg. Hij was helemaal niet bang. Hij had er juist heel veel zin in!

Hoe vergaat het zwemmen hem nu

Hij gaat nog steeds met veel plezier naar de zwemles toe. Op weg naar de 1e zwemles was hij zenuwachtig, maar hij vond het wel leuke zenuwen. Doordat ik steeds met verwondering naar hem bleef kijken kon ik hem ook goed helpen met zijn zenuwen. Ik stelde allemaal vragen en toonde begrip. Iets wat hij erg fijn vond. Begrip tonen vinden kinderen sowieso erg fijn.

Soms moet hij op zwemles ook wel dingen doen die hij niet leuk vindt, maar daar bedenkt hij dan zijn eigen oplossing voor. Doordat ik niet mag kijken wordt hij ook gedwongen om zelf naar oplossingen te zoeken, omdat ik hem niet kan helpen op dat moment.

Wil ook jij graag dat je weet wat je moet doen als jouw kind ineens angstig is? Dat er minder chaos is binnen jullie HSP-gezin? Na de Enjoy HSP Training weet jij precies hoe je met de angst van jouw kind om kan gaan. Voor meer informatie en om je aan te melden klik dan hier
Of wil je echte stappen gaan maken door met je eigen HSP en daardoor meer rust binnen jouw HSP-gezin te creëren? Vraag dan gratis een Enjoy-gesprek aan! Voor meer info en om je gratis aan te melden klik dan hier!


Eerdere berichten van Lisette

No Comments

    Leave a Reply