Menu
Bewustwording

Eerste kind: wat wil het jou vertellen

Elk kind is uniek en kent zijn eigen talenten en eigenschappen. Toch is er iets wat we allemaal gemeen hebben. En dat is de volgorde waar we in geboren zijn. Is jouw kind, bijvoorbeeld, iemand die vaak in zijn hoofd zit? Dan is de kans groot dat hij/zij een eerst geborene is uit het gezin. Hoe zit het dan wanneer je een tweede kind hebt? En wat als er tussendoor nog miskramen zijn geweest? In deze blog verteld ik je er alles over.

Het eerste kind

In de inleiding vertelde ik het al. Het eerste kind zijn echte denkers. Je zult ook vaak zien dat deze kinderen erg in hun hoofd kunnen zitten. Ze hebben vaak veel vragen over alles en overdenken veel. Oplossingen en uitdagingen worden uitgevoerd in hun hoofd. Misschien dat je dit ook wel bij jezelf herkent, wanneer je een eerste kind bent.

De valkuil bij deze kinderen, is dat ze hierdoor vaak te weinig in hun lichaam zitten. Dat koppie staat altijd aan. Keuzes zijn bijvoorbeeld vaak reuze moeilijk voor eerste kinderen. De keuze wordt namelijk niet op gevoel gemaakt, maar meer vanuit redenering. En nu heeft een keuze dus altijd twee kanten. Niet handig wanneer je vanuit beide kanten een standpunt kunt innemen.

Het tweede kind

Een tweede kind zijn echt gevoels kinderen. Eerst denken en dan doen. Ze zullen hun beslissingen dan ook eerder op gevoel maken en ze handelen ook vaak meer op gevoel. Zo moeten ze vaak eerst een proces ervaren om er dan pas achter te komen of het de juiste manier was.
Hierdoor lijken ze vaak ook lichamelijk wat behendiger en zijn ze meestal beter in sport.

Hun valkuil daarentegen is dat een emotie, en dan vooral bij gevoeligere kinderen, ook dieper binnen kan komen. Ze voelen deze vaak een stuk sterker en hebben meestal ook meer moeite met het benoemen van die emotie. Woorden geven aan een gevoel is namelijk onwijs lastig op jonge leeftijd. Overprikkeling ligt dan ook al snel op de loer.
Ik schreef al eens een eerdere blog over het herkennen van de fases van overprikkeling.

Het derde kind

Het derde kind zijn kinderen vol wilskracht. Hij/zij weet vaak enorm goed hoe en wat het wil. “Zelluf doen” is dan vast ook een herkenbaar woord bij ouders van een derde kind.

De valkuil van een derde kind is dat ze vaak niet goed doorhebben wanneer ze op de rem mogen gaan staan. Als er niet van jongs af aan geleerd wordt hoe ze moeten reguleren, zullen ze daar op latere leeftijd last van kunnen hebben. De wilskracht kan er namelijk voor zorgen dat ze zichzelf voorbij vliegen in hun rust, regelmaat en behoeftes.

De miskraam

En hoe zit het dan wanneer je een miskraam hebt gehad? Dan noemen we het een geconstitueerde samenstelling. Wanneer je al een eerste kindje hebt, vervolgens een miskraam kreeg en daarna beviel van je tweede levende kindje, dan is het feitelijk je derde. Het tweede kind zal dan een gevoels/wilskracht kind zijn. Een kind wat de beide eigenschappen en valkuilen bij zich zou kunnen dragen.

Wat is jouw rol in het gezin?

Herken je jezelf al in een van de bovenste alinea’s binnen je eigen gezin?
Mocht je je nu dus in meerdere eigenschappen herkenen, dan zou je eens na kunnen vragen of je moeder ooit een miskraam heeft gehad.
Hoe dan ook, het is waardevol om van jezelf te weten welke plaats of rol jij binnen je gezin kent. Waar jou kracht ligt, maar ook je valkuilen. En dat geldt natuurlijk ook voor je kinderen.


Eerdere berichten door Manoëlle

No Comments

    Leave a Reply