Menu
Bewustwording

Etherische oliën: wat zijn dat nu precies?

De vorige keer vertelde ik jullie over onze bewuste keuze voor natuurlijke producten.  In veel producten van Young Living zitten 1 of meerdere etherische oliën verwerkt. Zo zit er in de Lavendel shampoo: lavendel-, citroen- en jasmijnolie. In de allesreiniger: kruidnagel-, eucalyptus-, citroen-, rozemarijn- en kaneelolie. En in het vit. D supplement: melisse- en limoenolie.
In deze blog vertelt Laura jullie wat etherische oliën nu eigenlijk zijn en hoe je ze het beste gebruiken kunt. Waarom? Omdat de oliën zoveel meer te bieden hebben dan alleen een ‘lekker geurtje’. Fijn dus om eens wat meer achtergrond informatie over de etherische oliën te krijgen.

Wat zijn nou eigenlijk etherische oliën?

Planten produceren aromatisch stoffen in de vorm van etherische oliën. Dit is een onderdeel van hun overlevingsstrategie. Deze olie bevat dus eigenlijk de levenskracht van de plant. Geen wonder dat we graag meeliften op deze ‘kracht’ uit de natuur!
We kunnen ze gebruiken voor verschillende doelen. Ondersteuning op fysiek vlak. Maar ook op mentaal, emotioneel en spiritueel vlak.

Professioneel worden ze ingezet door therapeuten in de vorm van aromatherapie, maar ook bij bv. massage- en schoonheidssalons.

Hoe worden ze verkregen?

De oliën worden uit de planten gewonnen door stoomdestillatieproces of compressie. Ze zijn o.a. te vinden in de wortels, schors, bloemen, bladeren en hars van de plant. Ze zijn niet vettig, maar vluchtig.
Vettige plantaardige oliën daarentegen (bv. olijfolie), worden verkregen uit de vettere delen van een plant. Denk aan de noten, zaden en pitten. Deze kun je gebruiken als draagolie om de etherische oliën te verdunnen of te vermengen.

Door de structuur van vluchtige, aromatische moleculen kunnen de oliën snel door de celmembranen heen dringen. Hierdoor kunnen ze bloed en weefsels passeren en de cellulaire functies verbeteren.

Wist je dat de moleculen van essentiële oliën:

  • Na 22 seconden de hersenen bereiken.
  • Binnen 3 minuten al waarneembaar zijn in het bloed.
  • Na 20 minuten elke cel in het lichaam hebben bereikt.
Hoe kun je de oliën gebruiken?

Je kunt ze aromatisch, dus via de lucht gebruiken.

Opbrengen op de huid of via inname.

Aromatisch

Geur heeft invloed op lichaam en geest. Het kan herinneringen boven brengen maar ook je stemming beïnvloeden. Sommige oliën werken rustgevend terwijl andere juist opwekkend werken. Naast de emotionele voordelen kunnen ze fysiek ook veel voor je doen.

Via de diffuser kun je de olie verstuiven in de lucht. Omdat de oliën van Young Living puur en van hoge kwaliteit zijn is het belangrijk dat je de juiste diffuser aanschaft. Via een ‘brander’ vernietig je de therapeutische werking.
De diffusers van YL verdampen de olie via een ultrasone trilling, en wordt de olie dus niet verhit. Zo blijft de therapeutische werking bewaard. En kun je genieten van de heerlijke geur.

Dit is dus iets heel anders dan gebruik maken van een oliebrander voor een lekker geurtje. Het gaat veel verder dan alleen de geur. Daarbij zijn de diffusers van Young Living gemaakt van medisch plastic. Dit is van groot belang. De uiterst geconcentreerde oliën, kunnen de plastic van slechte kwaliteit oplossen. Met het gevolg dat je de schadelijke stoffen die dan vrijkomen inademt.

Ze zorgen dus voor de optimale verneveling van de etherische oliën. Voor een fijne geur en een goede therapeutische werking.

Via de huid

Naast aromatisch gebruik, kunnen essentiële oliën ook op de huid aangebracht worden. Je kunt de oliën direct op de huid aanbrengen. Maar geadviseerd wordt om de oliën, zeker in het begin, te verdunnen met een plantaardige olie. Je kunt dit bv. doen in een roller. Zo kun je gemakkelijk de verdunde olie aanbrengen. Op de door jouw gewenste plek, bijv. op je slaap of onder je voet.

Veel oliën werken fijn op de spieren en gewrichten. Ondersteunen bij hormonale klachten en een gezond immuunsysteem. Daarnaast kun je essentiële oliën ook gebruiken bij massages of voor in bad.

Via inname

Young Living heeft oliën die geschikt zijn om in te nemen. In Europa vallen de oliën onder de cosmetica wet. Daarom mag er officieel niet gezegd worden dat de (meeste) oliën geschikt zijn voor inname.

Voor Europa heeft Young Living een speciale PLUS-lijn uitgebracht die valt onder Voedingssupplementen. In deze PLUS-lijn zit precies dezelfde olie als in de normale lijn.

Alleen is deze wettelijk goedgekeurd voor inname. De PLUS-oliën gebruik je in je drinkwater, voeding of in een doorzichtige plantaardige capsule.

 Zo kun je de oliën inzetten bij gewichtsverlies of ontgiften na bv. medicijngebruik.

Een paar druppels olie door de chocolade en je krijgt heerlijke bonbons

Ben jij net zo dol op chocolade als ik 🥰?

Wist je dat pepermuntolie en sinaasappelolie heel lekker is door de chocolade?

Ik maak wel eens mijn eigen bonbons.

Heel simpel:
Smelt de chocolade. Laat het even wat afkoelen en voeg naar behoefte wat druppels olie toe. Schenk het in silicone vormpjes en laat het vervolgens weer stijf worden in de koelkast.

Mmm, bij ons zijn ze zo op 😉 Ze zijn ook heerlijk om in brownies verwerken.

Kijk op mijn website voor meer informatie over de etherische oliën.

www.theoilyway.nl

Eerdere berichten van Laura

About Author

Hoi, leuk je te ontmoeten! Ik ben Laura van den Berk, het gezicht achter The Oily Way. The Oily Way is 5 jaar geleden ontstaan vanuit de overtuiging dat we de kracht van de natuur meer mogen gebruiken. Al meer dan 5000 jaar worden etherische oliën gebruikt om hun geneeskrachtige werking. Het werd gebruikt als medicijn, maar ook als cosmetica en tijdens diverse rituelen. In de loop der tijd zijn wij als mens door de komst van allerlei synthetische middelen, de kracht van de natuur een beetje vergeten. Jammer, want de natuur bevat zo veel schatten. De etherische oliën uit planten zijn daar onderdeel van. Gelukkig vinden steeds meer mensen weer hun weg terug naar de natuur. KWALITEIT HOOG IN HET VAANDEL Kwaliteit vind ik heel belangrijk bij het gebruik van etherische oliën. Dit is dan ook één van de hoofdredenen dat ik voor de producten van Young Living heb gekozen. Young Living bestaat al meer dan 25 jaar en heeft als enige etherische olie leverancier zijn eigen boerderijen en partner-boerderijen. Deze staan verspreid over de hele wereld. Young Living houdt alles zelf heel goed in de gaten met strenge audits, zodat ze de puurheid en authenticiteit van hun essentiële oliën kunnen waarborgen. Het controleren doen ze van begin tot eind, door hun eigen unieke ‘Seed to Seal’ proces. Kort gezegd: ze bewaken de kwaliteit van zaadje tot het verzegelen van het flesje en alle stappen daartussenin. Als een olie niet voldoet aan hun hoge standaard, zal het nooit de schappen van hun warehouse halen. Kwaliteit & puurheid is wat bij Young Living dus bovenaan staat. Zonder concessies te doen. Er worden geen schadelijke chemicaliën gebruikt bij de verbouwing van de planten en de gewassen zijn niet genetisch gemanipuleerd. LICHAMELIJK, MENTAAL EN SPIRITUEEL De oliën doen op verschillende niveaus hun werk. Zowel op lichamelijk als mentaal/emotioneel en spiritueel vlak zijn er oliën om in te zetten. En het is ook zo dat elke olie op meerdere niveaus werkt. Zo is Lemon olie bijvoorbeeld een hele goede schoonmaker voor je huid en je lichaam, maar deze kan ook ingezet worden om vrolijker te worden of meer gefocust te kunnen werken. NOG MEER DAN ALLEEN OLIËN Young Living wilde nog een stapje verder gaan. Hun assortiment is de laatste jaren enorm gegroeid. Allemaal natuurlijke producten van de hoogste kwaliteit op gebied van o.a.: verzorgings- en schoonmaakproducten, baby- en kinderlijn, mondverzorging, sport, voeding, supplementen, dieren, CBD-lijn en massageoliën. Door de strenge eisen waar YL mee werkt weet ik dat ik op elk gebied een goed en natuurlijk product in handen heb. Wil je graag weten wat er allemaal te krijgen is, bezoek dan mijn website en shop: www.theoilyway.nl Je kunt me ook volgen op Social media. Facebook: www.facebook.com/TheOilyWayLauravdBerk Instagram: www.instagram.com/lauravdberk/

No Comments

    Leave a Reply