Menu
Bewustwording

Gevoelens uiten voor kinderen – 5 tips

Voor kinderen is het vaak onwijs moeilijk om hun gevoelens onder woorden te brengen. Vooral wanneer het om een intense emotie gaat. We zien een kind dan vaak struggelen naar het zoeken van de juiste woorden. Vooral wanneer ze in de laatste fase van overprikkeling zitten. En in de meeste gevallen komt het kind ook niet verder dan het antwoord “dat weet ik niet”.
Hieronder lees je 5 tips om je kind te ondersteunen bij het verwoorden van zijn of haar gevoelens.

Het kinderbrein

Om je een reden te geven waarom kinderen gevoelens niet onder woorden te kunnen brengen, zoom ik even met je in op het brein. Ons brein bestaat uit een linker- en een rechterhersenhelft. Deze delen van het brein kennen ieder hun eigen functie.

Je linkerhersenhelft heeft bijvoorbeeld het vermogen om te kunnen analyseren, voor logica en structuur. Ook zit er aan deze kant het vermogen tot geschreven taal. Mensen die een dominante linkerhersenhelft hebben zijn vaak goed geordend, geconcentreerd, kunnen goed stilzitten, zijn punctueel en goed gestructureerd.

De rechterhersenhelft

Onze rechterhelft daarentegen is de creatieve kant van ons brein. Dit deel van ons brein bevat verbeelding, ruimtelijk inzicht en vooral ook intuïtie. Vaak is het zo dat bij hoogsensitieve kinderen dit deel van het brein dominant is. Zij zijn kanjers in het aanvoelen van een situatie, het totaalplaatje kunnen zien, zijn mega creatief en kunnen makkelijk verbanden leggen.

Helaas is het zo dat dit deel van het brein geen vermogen tot taal kent. En dat is precies de reden waarom een HSK zoveel moeite heeft met het verwoorden van hun gevoelens. Ze weten precies WAT ze voelen, maar kunnen er geen woorden aan koppelen. Het brein is gewoonweg (nog) niet in staat om dit te kunnen doen.

Gevoelens onder woorden brengen

Hoe jonger het kind is, hoe meer moeite je kind zal hebben om zijn of haar gevoelens onder woorden te kunnen brengen. Pas vanaf ongeveer negen jaar is het brein van je kind in staat om dit wat beter te kunnen. Het is dus belangrijk om al vroeg te beginnen met het benoemen van emoties. Dit helpt je kind enorm om sneller een woord te geven aan zijn of haar gevoel.

5 tips die je helpen om gevoelens onder woorden te kunnen brengen:

  1. Ga al van jongs af aan samen boekjes lezen over emoties. Zo zal je kind sneller een emotie gaan herkennen en weet het sneller het juiste woord erbij te vinden. Het boek Intense Emoties Boven Water is bijvoorbeeld een mooi prentenboek met nadruk op de emoties.
  2. Wanneer je kind een bepaalde emotie beleeft, benoem dan de bijbehorende emotie. Doe dit wel wanneer je kind niet meer in de emotie zelf hangt, want dan is je kind niet in staat om deze informatie tot zich te nemen. Bijvoorbeeld: “Ik zag aan je dat je heel hard aan het schreeuwen was, dat je stampte met je voeten op de grond en je tekening woest doorscheurde. Dat heet gefrustreerd zijn.
  3. Je kinderen zijn enorme spiegels. Vraag jezelf dus ook eens af hoe vaak je zelf je emoties onder woorden brengt naar je kinderen toe. Hoe vaker jij dit doet, hoe makkelijker het voor je kind wordt om dit uiteindelijk ook zelf te kunnen.
  4. Laat je kind de emotie eens een kleur geven. Dat is vaak makkelijker om te benoemen voor een kind. En zo heb jij een makkelijkere insteek om het gesprek aan te gaan.
  5. Wanneer je kind er echt niet meer uitkomt is tekenen de beste uitkomst. Eigenlijk is tekenen altijd een goed plan. Zo kunnen zij de emoties uiten zonder er woorden aan te geven. En jij kunt dus vet veel informatie halen uit een kindertekening. Wist je dat daar ook cursussen voor zijn om kindertekeningen te kunnen lezen?

Join the Morris + Maan club

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en de ontvang de nieuwste blog, acties en inspiratie in je mailbox.

eerdere berichten

No Comments

    Leave a Reply