Menu
Bewustwording

De tweede lockdown: zo vergaat het ons nu

We zijn nu een aantal weken in de tweede lockdown en het vergaat Blogger Lisette beter dan de eerste lockdown. Hoe ze dit aanpakt en wat ze deze keer anders heeft aangepakt lees je in deze blog.

We zijn nu een aantal weken in lockdown en ik moet zeggen het vergaat me beter dan de eerste lockdown. Wat in maart als iets éénmaligs leek, is nu toch weer realiteit geworden. Ik hoop echt dat het niet te lang duurt. We hebben nu een mooi ritme gevonden, maar de combi van werken en thuisonderwijs vind ik best wel pittig. Van mij mogen de kids wel weer snel naar school, want ik ben echt geen juf. Dat valt me nog steeds erg zwaar. Zeker doordat Dylan een ontwikkelingsvoorsprong heeft. Daardoor is de uitdaging van school voor hem echt niet genoeg om zijn leerhonger te stillen, maar we hebben geleerd van de lockdown in maart. WE doen nu echt bepaalde dingen anders.”

Ik doe alleen de dingen die ik leuk vind van het thuisonderwijs tijdens deze lockdown

Zo vind ik het knutselen totaal niet leuk. Ik heb namelijk altijd ruzie met de lijm. Bij mij wil dat nooit plakken, dus dan ben ik al vrij snel geïrriteerd. Dat is niet echt helpend als je onderwijs moet geven. Gevoelige kinderen hebben snel door als jij iets niet leuk vindt. Dan vinden zij het vaak ook niet leuk.

Dylan begint knutselen steeds leuker te vinden, maar dan moet het wel binnen zijn interesse liggen. Ik probeer er dan soms ook een draai aan te geven, zodat hij het wel gaat doen en ik het ook leuk vind. Zo noem ik wat er verwacht wordt van het knutselwerkje. Wij kijken dan samen of we het willen gaan doen of niet. Ik heb nu al een paar keer gehad, dat ik het niet wilde. Dylan wilde het dan wel heel graag doen. We zijn het dan wel gaan doen, maar dan benoem ik dan wel richting Dylan dat als ik geïrriteerd raak, ik er meteen mee stop.

We hebben hele duidelijk afspraken met elkaar gemaakt gedurende deze lockdown

Toen het duidelijk was dat de scholen dicht zouden gaan, zijn Jeroen en ik meteen om de tafel gaan zitten om een schema te maken. Wanneer moet er aan school worden gedaan. Wanneer kunnen ze jou wat vragen en ook wanneer moet er wat af zijn. Vervolgens hebben we dit besproken met Dylan. Hij had er ook nog wat aanvullingen op. Zo wilde hij ook graag weten wanneer hij filmpjes mocht kijken en spelletjes mocht spelen op de computer.

Zodra Dylan geen zin in school heeft, gaan we samen kijken hoe we het kunnen oplossen

Zo merkte ik dus dat Dylan in maart geen zin had in thuisonderwijs, omdat hij niet wilde kleuren. Ik kan je vertellen dat in de kleutergroepen onwijs veel wordt gekleurd. Bijna alle opdrachten bestonden wel uit kleuren, dus toen was voor mij de uitdaging om de stap zo te maken dat hij wel zou gaan kleuren. Rekenen vindt hij onwijs leuk. Ik ben dat gaan combineren. Ineens wilde hij wel gaan kleuren.

Als er nu gekleurd moet worden, zet ik er dus standaard sommen in.

We gaan veel naar buiten

Zodra hij klaar is met school, wil Dylan graag spelen. Soms is dat binnen, maar ook heel vaak wil hij buiten spelen.

Ik vind het ook heerlijk om buiten te zijn, dus ik trommelen hem ook vaak mee. Dan gaan we een speurtocht doen of heerlijk rennen. Zo kan hij heerlijk zijn energie kwijt en is hij weer ontprikkeld.

Nu we meer op elkaars lip zitten, zal de irritatie ook sneller toenemen. Juist door lekker naar buiten te gaan zorg je dat jullie kunnen ontprikkelen.

Ik plan extra me-time in

In maart vergat ik mezelf compleet. Ik wilde alles voor school doen en ook nog mijn uren maken voor het werk. Daarnaast ook nog bezig met mijn onderneming en mijn taken als mantelzorger doen. Ergens ben ik toen mezelf vergeten.

Dat ging ik dus deze lockdown anders doen. Toen we het schema gingen maken heb ik ook meteen tijd voor mezelf afgeblokt. Ik ga dan ook echt bewust alleen lopen. Zo kan ik opladen. Op deze manier hebben mijn mannen thuis veel meer aan me.

Denk maar aan de instructies in het vliegtuig. Eerst bij jezelf het zuurstofmasker opzetten, voordat je het bij jouw kind op doet. Dat geldt ook bij het opvoeden. Denk eerst aan jezelf en dan pas aan de ander.
Dat heb ik nu ook toegepast en daardoor is Dylan al een stuk rustiger.

Wees lief voor jezelf. Wil het thuisonderwijs vandaag niet lukken, dan is er morgen weer een dag.

Wil het vandaag niet lukken, dan probeer ik het morgen opnieuw

Als ik geen zin heb om school te doen, dan doe ik het ook niet. In maart ging ik dan stug met school aan de gang. Het gevolg was dan dat Dylan echt niet wil. Nu benoem ik richting hem dat ik even mijn dag niet heb. Dat het niet slim is om nu school te doen. Als hij het wel wil doen, dan moet hij er rekening mee houden dat ik een kort lontje heb. Vaak doen we dan school de volgende dag extra.

Wees lief voor jezelf. Wil vandaag het thuisonderwijs niet lukken, dan is er morgen weer een dag. Je doet wat je kan, maar jij hebt er niet voor geleerd om juf of meester te worden.

Voel je niet verplicht om alles te doen wat de juf of meester vraagt, maar kijk wat lukt. Voel jij je niet goed, ga dan vooral niet iets doen wat je niet leuk vindt. Morgen is er weer een nieuwe dag met nieuwe kansen. Dat is wat ik me elke dag weer voor houd.


Eerdere berichten van Lisette

No Comments

    Leave a Reply