Menu
Bewustwording

Hoogsensitief: mijn kind is wat?

Mijn oudste zat nog net niet in groep 1 toen we pas echt merkte dat hij iets “anders” was dan de gemiddelde peuter/kleuter. Hij was slim, een kei in getallen en vooral erg dromerig, gevoelig en heel wijs. Maar ook erg angstig voor het onbekende. Daarnaast had hij uitspraken waar wij soms niet wisten waar die vandaan kwamen. Toen dachten we nog niet aan het woord hoogsensitief.
Ook met eten was hij moeilijk. Hij at tot 14 maanden echt alles. Vanaf 14 maanden stopte hij abrupt met avondeten en werd hij tijdens de andere maaltijden ook erg kieskeurig. Zijn eten mocht elkaar bijvoorbeeld niet meer raken.

Het is een fase

Tenminste, dat dachten wij. Ieder kind eet wel een periode niet of slecht, toch? We maakten ons daarom niet meteen zorgen. Maar toen hij na een aantal jaar nog steeds amper zijn avondeten at, maakte ik een afspraak met een (kinder)diëtiste.  Zij werkte in eerste instantie alleen met de ouders en zag het kind dan nog niet. Ze vroeg me hem te omschrijven. Daarna moest ik zijn gewoontes rondom eten beschrijven. Nadat ik mijn verhaal gedaan had bleef ze even stil. Ze vroeg me of ze over haar zoon mocht vertellen omdat hij haar aan mijn oudste deed denken.

Later zou ik leren dat begaafde kinderen altijd hoogsensitief zijn, maar dat wist ik toen nog lang niet.

Het leek net of ze bij me thuis was geweest

Bijna in alles wat ze me vertelde herkende ik mijn zoon. Nadat ze klaar was, zag ze aan mijn gezicht dat ik verbaasd en vooral heel nieuwsgierig was. Ze legde me uit dat haar zoon begaafd is en hoogsensitief. Later zou ik leren dat begaafde kinderen altijd hoogsensitief zijn, maar dat wist ik toen nog lang niet. Het zou haar niet verbazen als mijn oudste op zijn minst één van die twee dingen ook is. Ik wist niet zo goed wat ik hier mee moest. Zeker omdat mijn man sowieso anti-labelen is en wij gewoonweg nog niets van HSP of begaafdheid wisten. Ik nam haar adviezen daarom aan, ging daarmee aan de slag en sprak met mijn man. We besloten samen dat we nog geen onderzoeken zouden laten verrichten, zolang hij er geen last van had. Dat kon later altijd nog.

De juf van groep 1 en 2

Toen hij vier jaar oud was mocht hij eindelijk naar school. Hij had twee juffen, waarvan één mij vrij snel bij zich riep. Ze vroeg me of ik wist wat voor bijzonder en gevoelig mannetje wij hadden. Zelf herkende ze meteen een HSK in hem. Ze merkte ook dat hij erg snel afgeleid was, en dan maar ging zitten dromen. Zij noemde het: afsluiten voor indrukken van buitenaf. Wijzelf dachten dat hij zich verveelde. Dat zei hij zelf ook tegen ons.

De juffrouw gaf me desondanks een boek met cd. Ze vroeg me om dit boek iedere avond samen met hem te lezen, de cd te luisteren en te kijken wat het met hem deed. En waar wij sceptisch waren, vond hij het zelf een heel fijn boek. De cd vond hij niks, de stem erop vond hij eng. En dus lieten we de cd voor wat het was. Het boek lazen we iedere avond. Het was door dat boek dat ik leerde over dagen afstrijken (wat hij erg fijn vond) en hij leerde om een bubbel te visualiseren zodat hij zich af kon sluiten van prikkels van buitenaf.

Mijn kind is hoog sensitief en begaafd

Dit keer was het dus de juf die me dit vertelde. En ondanks dat ik er vanaf toen wel serieus rekening mee hield dat dit mogelijk het geval was, wilde ik er ergens nog niet aan. Want zodra ik toe zou geven dat hij inderdaad HSK en een begaafd kind is, zouden we hier ook iets mee moeten. Dat wilden we niet, want hij had er nog geen last van. Achteraf gezien weten wij, of in ieder geval ik, dat dit ook niet de beste manier van denken is geweest. Want nee, hij klaagde niet maar het feit bleef wel dat hij zich verveelde op school en zijn gedrag rondom voeding ook niet normaal was.

Zelf noemt hij groep 2 de saaiste klas die hij ooit heeft gehad. Had ik het toen dus anders aan moeten pakken? Wellicht. Maar het is nogal wat en ergens was dat struisvogelgedrag toen nog even nodig denk ik. Hoe anders denken we/ik daar nu over….

Liefs Nina


Hoogbegaafde kinderen zijn altijd hoogsensitief. Dat is een feit. Andersom wil dat niet zo zijn. Het betekent dus niet dat hoogsensitieve kinderen per definitie hoogbegaafd zijn. Wil je meer lezen over hoogsensitiviteit en hoe je deze eigenschap kunt omzetten naar je beste talent? Lees dan het artikel “Hoogsensitiviteit als talent”.

No Comments

    Leave a Reply