Menu
Bewustwording

De koppoter: mijn kind volop in ontwikkeling

Wanneer je al een paar weken samen thuis bent en veel tijd met elkaar door brengt, dan heb je ook meer tijd om te kijken en te observeren wat er allemaal gebeurt in je gezin. Zo ook bij Ellen van Praktijk Groot & Krachtig in haar gezin. Haar twee gevoelige kinderen spelen momenteel heel veel samen. Met het speelgoed dat in de kasten ligt, maar ook met doosjes, flessen, papier, prulletjes en alles wat voor handen is en tevoorschijn komt. Als er maar fantasie en spel aan te pas kan komen. Dat hebben ze genoeg. Er wordt ook getekend, maar wat wordt er op het moment dan getekend? Ellen vertelt het je in deze blog.

Ineens is het er

Op een ochtend zaten we met zijn drieën aan tafel: ik, mijn dochtertje en mijn zoontje. We hadden het over het Kabouterpad: een mooie tocht door de bossen waarbij je op zoek gaat naar kabouters. Mijn dochter was volop aan het tekenen. Er kwam een kabouter tevoorschijn op een blaadje, maar ook twee bomen. Ze zou deze drie blaadjes achter elkaar plakken en dan zou er een soort van verhaaltje ontstaan. Ik was zo met haar bezig, dat ik niet direct in de gaten had wat er links van mij gebeurde. Ineens zei mijn zoontje: ‘zo, een kabouter’. Ik keek naar links en mijn hart maakte een sprongetje: ‘Wat! Zijn eerste koppoter!’ Dat betekende een volgende fase voor hem in de wereld van de kindertekeningen.

Gedrag

Dat er een hoop gebeurde bij mijn zoontje dat hadden we de afgelopen tijd al in de gaten. Sinds de kinderen thuis zijn, maar vooral sinds onze dochter Daantje is geboren zien we dat onze zoon een enorme sprong heeft gemaakt. Hij kletst heel veel, gebruikt moeilijke woorden, legt verbanden, zijn band met zijn zus lijkt intenser geworden en hij vertelt over wat hij de afgelopen weken allemaal heeft mee gemaakt. Alsof hij uit zijn schulp is gekropen.

Koppoter of een kabouter

Die koppoter die hij heeft getekend, past hier mooi bij. Mijn zoontje is zich meer bewust van zichzelf en laat zichzelf meer zien. Hij voelt zich een individu, los van ons als opvoeders en de wereld om zich heen. Hij mag er zijn, dat voelt hij en dat laat hij dus nu zien in zijn tekening. Mijn zoontje noemt het dus een kabouter, zie ook dat mooie mutsje op het hoofd. Dat past natuurlijk helemaal bij een kabouter. Het kan ook zijn dat hij het mutsje tekent, omdat er op dat moment heel veel in zijn hoofd afspeelt. Helemaal niet gek, gezien de situatie.

Ontwikkelingsfasen

Een koppoter is een onderdeel van de ontwikkelingsfasen van het tekenen, zoals bijvoorbeeld ook het ‘krassen’, de spiralen, het tekenen van rondjes, kruizen en de beginnende zonnetjes. Niet alleen bij hoogsensitieve kinderen, maar bij alle kinderen zijn de ontwikkelingsfasen bij het tekenen te volgen. Net zoals het leren lopen of het leren praten, ontwikkelt ieder kind zich in zijn of haar eigen tempo. Niet alle ontwikkelingsmijlpalen zijn altijd zichtbaar bij iedereen en niet volgen ze elkaar allemaal even snel op. Zo ook bij het tekenen. Ieder kind is uniek.

Tip: bewaar de tekeningen van je kind in deze periode. Leg ze achter elkaar om te zien wat er gebeurt in de tekenontwikkeling. Welke veranderingen zijn zichtbaar?

Tekeningen bewaren

Juist in deze bizarre, bijzondere periode is het des te waardevoller om de tekeningen van je hoogsensitieve kind te bewaren en te bekijken. Om te zien wat er omgaat in hun hoofd, hoe ze zich ontwikkelen en wat ze meekrijgen van deze intense periode. Want kindertekeningen: ze geven je een kijkje in de belevingswereld van je kind, ook nu in deze bizarre, bijzondere periode. Praktijk Groot & Krachtig kan je helpen bij het begrijpen van je hoogsensitieve kind door middel van deze waardevolle kindertekeningen.

Interesse of vragen? Je mag altijd contact met me opnemen via ellen@ellendegroot.nl


Eerdere berichten van Ellen

No Comments

    Leave a Reply