Menu
Bewustwording

Overleven of leven – wat doe jij als ouder?

Wij, hoogsensitieve ouders, zijn onwijs goed in gas geven. We dragen als het maar even kan de hele wereld op onze schouders, hebben vaak duizend tabbladen openstaan aan ideeën, maar kunnen ook onwijs leeglopen op de dingen die we doen. Hoe staat het met jouw balans tussen gas geven en ontladen? Staat de balans van het leven goed of sta jij in standje overleven?

Formule 1 wagen

Je kunt een hoogsensitief brein als het ware vergelijken met een formule 1 wagen. Ons brein kan net zo snel gaan en net zoveel geven. Het betekent alleen wel dat we eerder naar de garage moeten en eerder moeten tanken dan een normale personen wagen. En zo werkt het ook met onze energie. De valkuil hierin is dat we vaak de tijd niet nemen om te tanken. Wat er dus voor zorgt dat we vaak stilstaan. Zonder benzine, zonder energie. En wanneer we helemaal niet meer naar ons lichaam luisteren staan we met dikke pech in die garage. Standje overleven.

Energiehuishouding

Het is handig om te weten waar je energie van krijgt en waar je op leegloopt. De balans hierin kunnen opmaken is misschien wel het belangrijkste wat er is. Weet jij, bijvoorbeeld, waar jij heel veel energie van krijgt? Voor de een kan dat een heerlijke boswandeling zijn, terwijl een ander heerlijk kan opladen van een rustig kopje thee op de bank. Hoe dan ook, weten wat voor jou werkt helpt.

Tip: Maak het oplaad moment haalbaar voor jezelf. Wanneer jou oplaad moment bijvoorbeeld een saunabezoek is, dan is het onwaarschijnlijk dat dat iets is wat je meteen kunt toepassen wanneer je even wil opladen. Zorg dus voor een oplaad moment wat je meteen zou kunnen inzetten wanneer het nodig is.

Voorbeeld: ik sprak een moeder die enorm kon opladen van warmte. Daaronder verstond ze de zon, een zonnebank bezoek of inderdaad dat heerlijke sauna dagje. Helaas zijn dit dus dingen die je niet meteen kunt inzetten wanneer je ze nodig hebt. Wat blijkt? Een momentje met haar rug tegen een warme verwarming aan staan of een heerlijke warme douche gaf haar net zoveel voldoening. En dat is een stuk makkelijker om meteen in te kunnen zetten.

Leeglopen

Nog belangrijker is het, om juist te kijken waar jij als ouder op leegloopt voordat je in een standje overleven belandt. Vooral wanneer jij ook hoog gevoelig bent. Loop jij bijvoorbeeld als ouder finaal leeg op drukke speel afspraakjes van je kinderen? Geef dan je grens aan. En ik weet dat je als ouder het beste wil voor je kind, of je kind niet wil teleurstellen, maar wanneer jij helemaal leeg bent dan heeft je kind daar ook geen voordeel mee. Jij bent echt stukken leuker wanneer je nog goed in je energie zit. En dat gaat je kind ook zien en begrijpen. Het is niet voor niets dat je in het vliegtuig eerst het zuurstofmasker bij jezelf op moet zetten alvorens je het bij je kind op kunt zetten. En eigenlijk werkt het leven net zo.


Join the Morris + Maan club

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en de ontvang de nieuwste blog, acties en inspiratie in je mailbox.

Eerdere berichten

1 Comment

  • […] ouders van deze kinderen of als hoogsensitieve volwassenen bewust kunnen opvoeden en leven. De blog “Overleven of leven – wat doe jij als ouder” deed me eerder al nadenken waaruit ik energie haal en waar ik het verlies. Om mijn zuurstofpeil op […]

    Reply

Leave a Reply