Menu
Bewustwording

Overprikkelen op horen: de oormassage

Overprikkelen op horen: de oormassage

Afgelopen week had onze dochter een toetsweek. Dat betekent een druk zingend kind in huis. Mooi om te zien hoe dat voor haar werkt. De verschillende fases van overprikkeling. Het vele en harde zingen heeft hier zeker mee te maken, als je weet dat je eerste uitlaat klep je mond is. Juist door veel en/of hard te gaan praten kun je ontladen. Bij haar is dat dus zingen, gelukkig kan ze heel mooi zingen. Het is alleen een lastige combi voor mij als moeder, want ik overprikkel als eerste op gevoel en dan op horen. Ik heb hier dus duidelijke grenzen te stellen en aan te geven wat het met mij doet. Het zingen mag in de toets week heel hard en veel in haar kamer. Als ze zachtjes zingt mag het gewoon bij ons. Ook ga ik vaker even wandelen. Zo blijft het voor iedereen gezellig!

Signalen herkennen

Het is fijn als je weet hoe het binnen je gezin werkt. En natuurlijk gaat het ook nog wel eens mis. Dat mag, daarvoor ben je mens en mag je blijven leren. Het herkennen van de signalen bij overprikkeling helpt hier enorm bij.

Herkennen van signalen bij overprikkeling op horen

Wanneer je goed naar je kind kijkt, zul je zien dat er signalen zijn die laten zien dat je kind overprikkelt op het zintuig horen. Hieronder lees je een aantal signalen. Let wel, elk kind is anders en kan ook zeker andere signalen laten zijn.

Deze signalen zijn het meest voorkomend:

  • Handen op de oren.
  • Boos worden.
  • Schrik reactie.
  • Lijken soms Oost-Indische doof.
  • Zelf heel hard gaan praten of lawaai maken.
  • Huilen.
  • Angst.
Signalen herkennen bij jezelf

Kijk ook naar wat jou helpt met het ontladen. Dat is voor iedereen anders. Voor sommige mensen die overprikkelen op horen helpt het om muziek te luisteren terwijl anderen baat hebben bij stilte. Hierbij kan een geluidswerende koptelefoon (de Alpine Muffy gehoorbeschermer is ook erg fijn voor kinderen) heel goed werken.
Weer voor anderen helpt het om te bewegen en lekker te dansen. Voor mij helpt het om te mediteren.

Oormassage

Kinderen vinden vaak een oor massage fijn. Zo kunnen ze fijn ontspannen en gaan ontladen. Vooral wanneer je kind dus overprikkeld op het zintuig horen. Een oormassage kun je als ouder prima zelf doen bij je kind, maar ook voor jezelf kan dit heel ontspannend werken.

De oormassage doe je zo:

Je zet je vingers net onder het randje van de oorschelp en je duim achter je oorschelp. je oorschelp zit tussen je duim en je  vingers in. Je maakt draaiende bewegen met je vingers. Van boven aan de oorschelp naar je oorlelletje. En weer naar boven. Doe het maar eens eerst bij jezelf.
Fijn om te doen bij je kind net voor het slapen gaan of wanneer het bijvoorbeeld even bij je op schoot kruipt.

Veel jonge kinderen doen dit al van nature ze duimen en met de anderen hand masseren ze hun oorlelletje of dat van jou als ouder. Zo kunnen ze weer tot rust komen. Positief in Verbinding met zichzelf!


Hanneke Philipse voor Morris + Maan - Positief in verbinding

Hallo mijn naam is Hanneke Philipse.

Als coach richt ik mij op hoog sensitieve jongens/kinderen en hun ouders. Zodat ze hun kwaliteiten gaan zien, weten in te zetten en weer positief in verbinding komen met zichzelf en de mensen om hen heen!

www.positiefinverbinding.nl

Eerdere berichten van Hanneke

No Comments

    Leave a Reply