Menu
Eten

Bijvoeden: waarom pas na 6 maanden?

In mijn laatste blog, Borstvoeding iets natuurlijkers bestaat niet, vertelde ik er al een klein stukje over. Na 6 maanden kun je jouw kindje langzaam laten wennen aan vast voedsel. Pas vanaf dan zijn de darmen van een baby voldoende ontwikkeld om kleine beetjes vast voedsel te kunnen verteren naast de borstvoeding/flesvoeding. Eerder is dit echt niet aan te raden. Ondanks dat het consultatiebureau je (helaas) aan zal moedigen om dit wel te doen.

Onrijpe darmpjes

Eerder beginnen met vast voedsel verhoogt het risico op spijsverteringsklachten en het ontstaan van voedselovergevoeligheid. De darmpjes van een baby van 4 maanden zijn simpelweg nog niet rijp! De darmen van een pas geboren baby zijn ‘lek’ en dit is ook precies de bedoeling van moeder natuur. Na 2 jaar is de darm dan ook pas echt af.

De tight junctions, oftewel een soort van schuifdeurtjes tussen de cellen in de darmwand, waardoor heel gericht wordt opgenomen zijn nog niet volledig gevormd. Door deze schuifdeurtjes kunnen dan grotere stukjes eiwitten glippen wat niet de bedoeling is. Deze komen vervolgens in de bloedbaan waardoor het lichaam denkt: een indringer, aanvallen! Net als bij een virus. De stukjes eiwitten kunnen een immuunreactie veroorzaken. Wat weer kan zorgen voor eczeem, huidaandoeningen, ontstekingen.

Borstvoeding is zo mooi door het vrouwenlichaam gemaakt. Eigenlijk is de melk al voorverteerd in de juiste verhoudingen, zodat het niet wordt gezien als indringer door de ‘lekke darm’. De eiwitten zijn precies in de goede verhouding om opgenomen te worden door de darmpjes van jouw kleintje. Met als extraatje dat borstvoeding juist ervoor zorgt dat de rijping van de darmwand kan plaatstvinden. Het legt een beschermend laagje in de darm, hierdoor kunnen de tight junctions volgroeien.

Is dit dan precies bij 6 maanden?

Er is geen exacte tijdslijn in te stellen over de darmrijping. Elk kindje groeit en ontwikkelt op zijn/haar eigen tempo. Het kan dus ook zo zijn dat je kindje bij 5,5 maand al klaar is om te gaan wennen aan vast voedsel. Maar nooit bij 4 maanden, dit is gewoonweg niet lang genoeg om de darmrijping te voltooien.

Just for fun

Bijvoeden in de periode van 6 maanden tot 1 jaar is just for fun, om je kindje te laten proeven en wennen aan verschillende smaken. Laat ze eten met hun handen, laat ze de structuur voelen, laat ze het eten zelf naar hun mond brengen. Het zal een grote kliederboel zijn maar dat hoort bij de ontdekkingsreis naar vast eten. In sommige landen eten ze op latere leeftijd nog steeds met hun handen, eigenlijk ook veel lekkerder.

Ben niet bang dat jouw kindje tekorten gaat krijgen, uit borstvoeding halen ze voldoende voedingsstoffen om te groeien en ontwikkelen op deze leeftijd. Het vrouwenlichaam is daar zo mooi voor ingericht en daar zijn borsten nu eenmaal voor bedoeld ;).

Potjesvoeding

Er is volop kant-en-klare potjesvoeding voor baby’s, maar de voorkeur gaat uit naar zelfbereide voeding. Omdat in de fabriekspotjes extra stoffen zijn toegevoegd om het product langer houdbaar te maken. Ook is de voeding hoog verhit waardoor gunstige stoffen en enzymen niet meer werkzaam zijn. Daarnaast kan een kindje door de toegevoegde stoffen al heel jong wennen aan onnatuurlijke zoete en zoute smaken in voeding. In de praktijk zie je vaak dat kinderen die potjes hebben gekregen toen ze baby waren minder lusten op latere leeftijd.

Maak tijd voor de voeding van jouw kindje, het is een hele belangrijke basis. Je kunt eten voor meerdere dagen maken d.m.v. het in te vriezen in ijsblokjes. Zo plop je het aantal blokjes uit wat je nodig hebt. Als de hapjes van jouw kindje grote worden, kun je de voeding in kleine bakjes invriezen. Mocht het niet lukken om eigen voeding te maken, kies dan voor biologische potjes.

Wat en hoe geef ik mijn kindje te eten?
 • Je kunt het beste starten met gepureerde groente als vast voedsel en in een later stadium gepureerd fruit.
 • Start met groenten die licht verteerbaar zijn. Zoals wortel, pompoen, knolselderij, broccoli, bloemkool, venkel, courgette, koolrabi.
 • Vanaf 7 maanden kun je zoete aardappel toevoegen aan het hapje.
 • Vanaf 8 maanden kun je verse peulvruchten toevoegen zoals, sperziebonen, snijbonen, sugarsnaps en peultjes.
 • Peulvruchten zoals bruine bonen, witte bonen en kapucijners zijn zwaar verteerbaar. Dit is niet aan te raden. Rode linzen en verse doperwtjes kun je na een jaar toevoegen.
 • Vanaf 9 maanden kun je vette vis, vlees en ei langzaamaan toevoegen. Begin eerder met vis dan met vlees.
 • Vanaf 7 a 8 maanden mogen er regelmatig kleine hoeveelheden grovere stukjes/structuur aangeboden worden. Dit om de ontwikkeling en motorriek van de mond te stimuleren.
 • Voeg vanaf 7 maanden een theelepeltje koudgeperste onverzadigde vetten toe. Zoals walnootolie, extra vierge olijfolie, hazelnootolie, avocado-olie, lijnzaadolie, kokosolie.
 • Voeg geen zout en/of suiker toe.
 • Kies bij voorkeur voor biologische producten.
 • Kook/stoom de voeding.
 • Prak/pureer de voeding zolang de verteringscapiciteit nog beperkt is.
 • Bij eventueel gebruik van graanproducten kies je het beste voor makkelijk verteerbare graansoorten zonder gluten, zoals rijstmeel en boekweitmeel.
 • Geef in het begin maar één voedingsmiddel per keer. Bijvoorbeeld alleen pompoen.
 • Probeer 3 dagen een voedingsmiddel voordat je een andere smaak laat proeven.

Wil je nog meer informatie over onze geweldig mooie darmen? Boeken zoals De poepdokter en De poepdokter junior van Nienke Gottenbos zijn zeker een aanrader voor jou en jouw kindje.

Liefs,
Joni


*Dit artikel bevat affiliate links

Eerdere berichten door Joni

No Comments

  Leave a Reply