Menu
Eten

Pepernoten: wat je er nog niet over wist + gezond recept

De spannende tijd van Sinterklaas en pepernoten is in volle gang. Magisch om te zien wat het met kinderen doet. Hoewel onze kinderen al groter zijn hebben we wel neefjes en een nichtje die nog volop geloven en waar we mee mogen genieten van deze spannende tijd.

Steeds weer zie ik wat het doet met kinderen en hoe de spanning het vuurtje van binnen aanwakkert. Kinderen worden drukker en de prikkels voeren hoogtij. Het liefste willen ze de hele tijd bewegen, de stemmetjes worden luider of gaan zelfs schreeuwen zonder dat ze er iets aan kunnen doen. Hoe heerlijk is het dan als ze even heel hard mogen zingen om te ontladen of een pieten parcours mogen lopen om weer even in evenwicht te komen in hun lijf.

Pepernoten

Maar er is nog iets wat het vuurtje aanwakkert van binnen. De pepernoten, die echt bij dit feest horen. Ze zijn heerlijk maar er zitten ook specerijen en suikers in die juist verwarmen.

Van vroeger uit werden in de wintermaanden kaneel, kruidnagel en gember aan het eten toegevoegd om ons van binnenuit te verwarmen. Maar door de centrale verwarming en goed geïsoleerde huizen is dit niet meer noodzakelijk. Sterker nog, vurige kinderen kunnen hier juist erg veel last van hebben omdat het vuurtje nog harder gaat branden. Hierdoor kunnen ze enthousiasme, maar ook onrust ervaren. Het gevolg? Overprikkelde kinderen.

De specerijen in pepernoten stoken het vuurtje aan in je kind

Ben je er dus bewust van dat het eten van pepernoten kinderen erg druk kan maken. Ze kunnen hier niets aan doen! Als ouder kun je wel bepalen hoeveel snoep er, in deze toch al spannende tijd vol prikkels, wordt gegeten! Of je bakt zelf pepernoten en laat de specerijen eruit of voegt een heel klein beetje toe alleen voor de geur! Let ook op met de hoeveelheid suiker.

Maak de pepernoten zelf

Het zelf bakken heeft als voordeel dat het deeg kneden een mooie manier is om het teveel aan prikkels te verwerken en even tot rust te komen en te ontladen. Daarna ruikt je hele huis heerlijk naar pepernoten en je bent gezellig samen bezig geweest met elkaar. Positief in Verbinding dus!

Veel plezier en nog een magische Sinterklaastijd gewenst!


RECEPT – SPELT KRUIDNOTEN

Benodigdheden spelt kruidnoten:

 • Oven
 • Bakplaat
 • Bakpapier

Tijd:

Bereiding: circa 30 min.

Ingrediënten spelt kruidnoten:

Dit recept is voor circa 300 gram kruidnoten

 • 200 gram spelt meel
 • 70 gram honing
 • 60 gram gesmolten kokosolie
 • ½ theelepels speculaaskruiden
 • 3 eetlepels (plantaardige) melk

Bereidingswijze spelt kruidnoten:

 1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
 2. Meng alle ingrediënten – behalve de melk – door elkaar in een kom en kneed met je handen tot een homogene massa. Voeg beetje bij beetje de melk toe tijdens het kneden.
 3. Maak kleine balletjes van het deel en leg deze op de bakplaat. Druk een beetje aan zodat je de vorm van een pepernoot krijgt.
 4. Bak de kruidnoten voor circa 15-20 min. in het midden van de oven.
 5. Laat de kruidnoten goed afkoelen en bewaar in een goed afsluitbare bak.
 6. Voor de chocolade variant: laat de pepernoten goed afkoelen en doop in gesmolten chocolade. Zet eventueel even in de koelkast om de chocolade te laten stollen.

Smakelijk!


Join the Morris + Maan club

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en de ontvang de nieuwste blog, acties en inspiratie in je mailbox.

No Comments

  Leave a Reply