Menu
Eten

Suiker: de stille killer

In 2006 werd vast gesteld dat als witte geraffineerde suiker nu als nieuw product zou worden aangeboden, het waarschijnlijk om gezondheids belastende eigenschappen niet op de markt zou mogen verschijnen. Dit klinkt bizar toch? Vooral als je bedenkt dat onze suikerconsumptie zo uit de klauwen is gelopen, dat het gebruik in 50 jaar tijd, 50 keer vervoudigd is. Vroeger was dit 1 kilo per jaar, nu 1 kilo per week!

Geraffineerde suiker

Vroeger at je alleen suiker in de zomermaanden. Alleen in dat seizoen was het tot je beschikking, in de vorm van fruit en soms honing. Tegenwoordig is elke fruitsoort heel het jaar door te verkrijgen en aan zo veel producten wordt suiker toegevoegd. Vooral in de geraffineerde (bewerkte) vorm.

Suiker wordt gewonnen uit suikerbiet en suikerriet om het vervolgens te bewerken in de fabriek. Dit bewerkingsproces zorgt ervoor dat de suiker er mooier uitziet, neutraler smaakt en langer houdbaar is. Alle voedingsstoffen zijn door de vele bewerkingsprocessen verdwenen. Hetgeen wat overblijft is een koolhydraat vorm die leeg is. Leeg van voedingsstoffen en het heeft geen toegevoegde waarde meer voor de opbouw van ons lichaam. Het lichaam kan zelfs deze vorm van suiker niet goed verteren, omdat alle stoffen die daarvoor nodig zijn niet meer aanwezig zijn in de suiker. Het geeft ons niks en levert juist problemen op. Het onttrekt een aantal belangrijke vitamines en mineralen, maar vooral het onttrekt zuurstof, uit het lichaam.

Suiker pleegt letterlijk roofbouw en is een stille doder! Naast dat we overgewicht kunnen krijgen van teveel aan suiker, leidt het o.a. ook tot de volgende verschijnselen:

. Geeft gedragsveranderingen zoals woede aanvallen, driftbuien, angstgevoelens
. Lagere weerstand, dit gebeurt al bij 40 gram suiker per dag
. Ontstekingsbevorderend
. Bevordert schimmelgroei
. Veroorzaakt rimpels en versnelt het verouderingsproces
. Verslavend
. Veroorzaakt een continu hongergevoel
. Verhoogd het cholesterolgehalte
. Te veel aan oestrogeen: disbalans in onze hormonen
. Gisting in de darmen
. Het voedt kanker
. Veroorzaakt energiegebrek
. Onttrekt kalk uit de botten
. Tandbederf
. Bloedsuikerschommelingen, hyperinsulinemie, insulineresistentie, diabetes type 2

Misleiding

Naast de “gewone” witte suiker zijn er nog veel meer vormen van suiker die aan producten worden toegevoegd. Dit kunnen onnatuurlijke vormen van suiker zijn, maar vaak ook natuurlijke. Veel mensen denken dat je deze natuurlijke suikervorm ongelimiteerd kunt eten. Helaas is dit niet het geval. De meeste hiervan zijn nog steeds bewerkt en de goede voedingstoffen zijn eruit gehaald. Ons lichaam kan er nog steeds niets mee.

De voedselindustrie speelt een grote rol in deze misleidingen, door verschillende slimme trucjes. Zoals koekjes en toetjes die reclame bevatten van populaire tekenfilm figuren voor kinderen. Tot aan pakjes drinken met misleidende gezondheidsclaims. Zoals, bevat calcium of nu met nog meer vitamine C. Deze pakjes drinken zitten boordevol suiker, sommige bevatten zelfs 20 gram suiker per pakje.

Bron: Voedingscentrum.nl

Nog zo’n mooie truc van de voedselindustrie is fruitsuiker toevoegen aan producten. Fruitsuiker in de vorm van vruchtensappen, vruchtenconcentraat en vruchtenextract. Klinkt gezond toch?  Vooral de kinderkoeken met “fruit” erin. Helaas, weer een mooie marketingtruc! Zodra fructose (fruitsuiker) uit zijn natuurlijke bron van fruit wordt gehaald, kan ons lichaam dit zeer moeilijk verteren. Doordat de lever moeite heeft met de omzetting van fructose, wat weer kan leiden tot leververvetting. Daarnaast zijn onze darmen er niet zo blij mee mee, waardoor het voor darmproblemen kan zorgen. Uit onderzoek is gebleken dat bij dezelfde hoeveelheid glucose (witte suiker) als fructose (fruitsuiker) in hetzelfde product, het product met fructose voor extra gewichtstoename zorgt.

Op de verpakking van een product staan keurmerken, teksten, tabellen en logo’s. Hierdoor kun je precies zien hoe een product gemaakt is, waar het vandaan komt, of het biologische is en of het allergenen bevat. Op de achterkant van de verpakking staat de ingrediëntenlijst. Het voedingsmiddel dat er het meeste inzit, staat vooraan en loopt af naar het voedingsmiddel wat er het minste inzit.

Elk etiket lees ik, van een product wat ik wil kopen. Want er zijn producten waarvan je zou denken dat er geen suiker inzit, maar vaak is dit toch het geval. Er zijn meer dan 150 benamingen voor suiker. Naast het letterlijke woord suiker, kun je ze herkennen aan de woorden die op “ose” eindigen. Dan heb je de eerder genoemde vruchtensappen, vruchtenextracten en vruchtenconcentraat. De woorden molasse en melasse. En de woorden nectar, honing, stroop en siroop zijn ook vormen van suiker.

Bloedsuikerspiegel

Het is van belang dat onze bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk is. Door het huidige westerse voedingspatroon komen bloedsuikerschommelingen tegenwoordig veel voor. Wat weer schade kan geven aan onze gezondheid op korte termijn. Maar zeker ook op lange termijn zoals hyperinsulinemie, insulineresistentie, hormonale disbalans en diabetes type 2.

Snelle koolhydraten en suiker zijn hier een grote boosdoener in. Door suiker, friet, chips, pasta, witte rijst, (wit)brood, frisdrank, vruchtensappen, koek, snoep, taart, toetjes etc. stijgt het glucoseniveau in ons bloed veel te snel. Het lichaam maakt het hormoon insuline aan om ervoor te zorgen dat het glucoseniveau weer daalt.
Door de insuline kan de suiker onze cellen in voor de productie van energie. Door de suiker is er alleen zoveel insuline aangemaakt waardoor onze bloedsuikerspiegel blijft dalen, waardoor we weer snel honger krijgen. Hoe hoger de piek is, hoe groter de daling. En je weer zin hebt in snelle suikers. Het is een cirkel, die lastig te doorbreken is. Door stap voor stap de suiker en snelle koolhydraten te minderen kun je dit patroon doorbreken.

Let op! Voor onze hersenen en die van een opgroeiend kind zijn koolhydraten en suikers van belang. Maar wel diegene die onze bloedsuikerspiegel stabiel houden. Voorbeelden hiervan zijn, groente, fruit, zoete aardappel, volkorenrijst, haver. Daarnaast zijn sperziebonen, snijbonen, sugarsnaps, linzen, doperwten goede eiwitbronnen waar ook goede koolhydraten in voorkomen.

Suiker schrappen

Vaak wordt gedacht dat als je niet of weinig snoept, je bijna geen suiker binnen krijgen. Helaas is dit meestal niet het geval, omdat suiker in zoveel producten verstopt zit. Zelfs in producten waarvan je dit totaal niet zou verwachten. Zoals mayonaise, brood, yoghurt, cruesli, soep, potjes groente, olijven, zongedroogde tomaatjes, augurken, sambal, sojasaus, satésaus, vleesbeleg en nog zoveel meer.

Suiker uit je voedingspatroon schrappen is niet altijd makkelijk en kun je op verschillende manieren doen.

1. Stap voor stap verminderen
Stap 1: Dagelijks minder snoep en frisdrank nuttigen
Stap 2: Om de dag snoep en frisdrank nuttigen
Stap 3: Alleen in het weekend Snoep en frisdrank nuttigen
Stap 4: Geen Snoep en frisdrank meer in huis hebben
Stap 5: Alleen op een feestje/speciale gelegenheid snoep en frisdrank nuttigen
Stap 6: Geen kant en klaar maaltijden kopen/nuttigen
Stap 7: Niet meer koken uit pakjes/zakjes, etiketten lezen en zoeken naar gezonde vervangingen

2. Cold turkey
In een keer stoppen. Op deze manier ben ik jaren geleden van de suiker af gekomen. Hierdoor ben je er het snelste van af. Maar kun je wel afkickverschijnselen krijgen als je echt veel suiker eet, net als ik toen deed. Ik was echt suikerverslaafd! 2 weken lang was ik moe, verdrietig, had hoofdpijn en voelde me ellendig. Maar na die 2 weken voelde ik mij zo goed! Kreeg veel energie, hardlopen ging gemakkelijker, had eindelijk rust in mijn hoofd en ik was ook nog eens afgevallen. De 2 weken waren zwaar, maar achteraf zeker de moeite waard!

Bekijk welke manier het beste past bij jou, jouw kindje, of jullie gezin. Bij kinderen zou ik kiezen om het stap voor stap te doen. Begin daarbij met uitleggen waarom jullie deze stap nemen. Dat ze zich op school beter kunnen concentreren, het goed is voor de tanden en dat ze minder snel boos of verdrietig kunnen worden. Dat het beter is voor jullie gezondheid, dat jullie met elkaar leukere dingen kunnen doen, omdat jullie allemaal meer energie hebben. Eventueel kun je er een beloningssysteem aan koppelen.

Ik weet dat het niet makkelijk is, maar het is een must! Vooral voor een opgroeiend kind. Voor de gezondheid van de hersenen maar ook om hun weerstand optimaal te houden en te vergroten. Zoals ik in mijn vorige blog over de darmen heb beschreven, de weerstand begint in de darmen. Daarnaast kan suiker ook bijdragen aan gedragsverandering, eczeem, hyperactiviteit, moeite met concentreren, slaperigheid, verminderde activiteit, vertraging van het leervermogen. Als je van kleins af aan jouw kindje geen zoete rommel geeft, raakt het er ook niet aan gewend. En dat is het uiteindelijk doel, dat zoet geen gewenning wordt! Een opgroeiend kind heeft geen koekje nodig, al ziet het er nog zo gezond uit in de winkel. Dit is puur reclame! Zolang ze nog niet op school zitten heb je er meer invloed op, leg zelf hier de basis. Gun jezelf, jouw kindje of jullie hele gezin dit!

Tussendoortjes, “gezondere” guilty pleasure en de 80-20 regel

Confronterend deze info? Dat geloof ik meteen, dat is het ook! Natuurlijk mag je af en toe nog wel eens “echt” snoepen. Je kunt de 80/20 regel gebruiken. Dit wil zeggen, je eet 80% van de tijd gezond en 20% van de tijd neem je iets waar je echt heel veel zin in hebt wat eigenlijk niet zo gezond is. Zo kun je bijvoorbeeld in het weekend een keer uit eten gaan en dat overheerlijke toetje of lekkere glaasje wijn nemen. Of is een stuk taart echt helemaal jouw ding, die van mij namelijk wel! Dan neem je dat stukje taart op een verjaardag.

Heb je je gezonde draai gevonden en wil je een gezond tussendoortje of “gezond” snacken? Hieronder een aantal opties waardoor je suiker of je ongezonde tussendoortje kunt vervangen.

Opties tussendoortjes:
. Fruit.
. Rauwkost
. Plakje gerookte zalm, makreel, haring
. Gekookt ei
. Handje ongebrande/ongezouten noten
. Plakje kipfilet/kalkoenfilet
. Stukje geitenkaas(met mate)
. Bakje geitenyoghurt(met mate)
. Kopje zelf gemaakte soep
. Groene smoothie, met verschillende soorten groente en 1 soort fruit
. Blokje kokos
. Drink water of kruidenthee

“Gezondere “guilty pleasure:
. Groentechips of naturel chips
. Popcorn ongezoet
. Blokje pure chocolade, minimaal 70%
. Eigen gebakken koek/cake met als bron van zoet: kokosbloesemsuiker of honing.

Wanneer je graag een product wilt gebruiken om gerechten/baksels zoeter mee te maken kun je het beste honing of kokosbloesemsuiker gebruiken. Dit zijn mooie en goede producten. Maar let op, het blijven bronnen van suiker. Ook deze kun je niet ongelimiteerd eten!

Kokosbloesemsuiker
Kokosbloesemsuiker is afkomstig van de palmboom, Heeft een waarde van 35(Witte suiker heeft een waarde van 100) op onze bloedsuikerspiegel. Dit wil zeggen dat onze bloedsuikerspiegel hiervan niet zo hoog piekt. Het bevat juist mineralen en antioxidanten. Gebruik een goed merk, zoals Aman Prana of Royal Green. Deze bevatten alle goede voedingstoffen.

Honing
Er zijn 2 goede honing soorten.
. Honing van de imker, deze is puur en onbewerkt.
. Manuka honing, afkomstig van de Tea tree boom/Manuka boom uit Nieuw Zeeland. Rijk aan methylglyoxal, extreem ontstekingsremmend en bacterie dodend, verbeterd echt je gezondheid met een theelepel per dag. Daarnaast zeer goed voor de huid en heerlijk als gezichtsmasker. Een nadeel is dat Manuka honing zeer kostbaar is. Een potje kost tussen de 80 euro en 500 euro.

Zodra je eenmaal hebt geproefd van een leven zonder suiker, wil je niet anders. Alle energie die je ervoor terug krijgt voelt heerlijk. Ik werk 50 uur per week, studeer daarnaast, schrijf blogs, sport 3 tot 4 keer in de week en heb een grote moestuin waar ik elk weekend te vinden ben. Zonder mijn gezonde voedingspatroon, vrij van alle troep en suiker, zou ik dit nooit volhouden.
Lieve allemaal, jullie kunnen het!

Voor een paar lekkere gezonde ideeën en recepten kijk op mijn Instagram stories

Liefs,
Joni

Eerdere berichten door Joni

No Comments

    Leave a Reply