Menu
Eten

Voeding, het belangrijkste vak van het leven!

Gezond leven wordt ons niet geleerd 

Pure en natuurlijke voeding, waarom kiezen wij er tegenwoordig nog zo weinig voor? Naast dat we het allemaal druk hebben, liggen de winkels vol met gemakkelijk fabrieksvoedsel. Wat er aantrekkelijk en soms ook nog gezond uitziet. En wat is er nu makkelijker om na een drukke werkdag iets kant-en-klaar zo de magnetron in te schuiven. Maar het aller belangrijk punt, het wordt ons niet geleerd! We krijgen allerlei vakken op school, maar leren niet wat goed is om ons lichaam en brein gezond te houden. Eigenlijk zou dit het belangrijkste vak op school en van het leven moeten zijn. Want als ons lichaam gezond is kan het beter functioneren. Voel je je gelukkiger en kun je pas echt je dromen gaan waarmaken! 

Kop in het zand en misleiding 

Onze gezondheid is de laatste jaren afgenomen. Kwalen, ziektes en overgewicht steken steeds vaker de kop op. Dit zien we helaas op steeds jongere leeftijd. Naast dat het ons niet geleerd wordt, willen ook veel mensen de relatie tussen voeding en gezondheid niet zien. Geloven het niet of ze vinden het zweverig. Het is als een teddybeer, die ons troost biedt en niet afgepakt mag worden. Klachten lossen we op d.m.v. een onnatuurlijk zalfje of medicijn, maar waarom? Een crèmepje erop, pilletje erin, super makkelijk! Ja, dat is het zeker. Maar van binnen woekert het probleem alleen maar dieper ons lichaam in. Met het resultaat dat het uiteindelijk steeds langer duurt om de klacht op een natuurlijke manier op te lossen.

Deze klachten ontstaan vaak niet meteen. Het kan jaren duren voor ze naar buiten komen. Of je nu 5 jaar, 25 bent, 50 of 60, uiteindelijk betaal je hier hoe dan ook de prijs voor! De klacht die ons lichaam aangeeft, is een waarschuwing. Een belletje dat afgaat om te zeggen dat er iets niet helemaal lekker loopt bij ons vanbinnen. Door te bekijken naar hoe we eventuele stress kunnen minderen, meer te bewegen en onze voeding aan te passen kunnen veel klachten verdwijnen.

Want ja! Voeding is heel vaak de oplossing. Zo staat eczeem vaak in verbinding met o.a. zuivel en bultjes op de bovenarm met gluten. Zo zijn er eindeloos veel seintjes die ons mooie lichaam aangeeft. Waarvan je misschien niet eens had bedacht dat het met voeding te maken zou kunnen hebben.  

Wat hebben we nodig? 

Pure, natuurlijke, onbewerkte en afwisselende voeding geeft ons lichaam wat het nodig heeft. Het geeft ons voedingstoffen. Zoals vitaminen, mineralen, goede vetten en vezels, waardoor ons lichaam gevoed wordt en het functioneert op zijn best. Wist je dat onze darmen en hersenen in verbinding staan met elkaar d.m.v. een zenuw? Loopt het in je darmen niet lekker, dan gaan jouw hersenen ook een ander pad op. Kijk maar eens op een kinderfeestje. Een half uur nadat de taart is aangesneden worden vaak veel kinderen hangerig, gaan huilen of maken ruzie met elkaar. De suiker kickt in! 

Kleine veranderingen 

Heel langzaam zie je dat de wereld beetje bij beetje verandert qua voeding. Er ontstaan trends rondom voeding en gezondheid. Je ziet topfitte lichamen op Instagram en de voeding blogs zijn niet aan te slepen. En toch zijn er nog zoveel vragen, wat helemaal niet gek is. Want het is nog maar een klein gedeelte van ons dat inzicht heeft in deze gezonde levensstijl. En er zit ook een verschil tussen gezond en gezond.

Mijn klachten verdwenen als sneeuw voor de zon toen ik mijn voedingspatroon aanpakte

Zelf ben ik jaren geleden ook langzaam het roer om gaan gooien door allerlei vage klachten die ik had. Zoals altijd buikpijn hebben, soms eczeem erbij, druk in mijn hoofd. Ook had ik weinig energie en hunkerde heel de dag naar zoet. En wauw, Mijn klachten verdwenen als sneeuw voor de zon toen ik mijn voedingspatroon aanpakte. Daarnaast viel ik ook nog eens 17 kilo af. Zat veel lekkerder in mijn vel en vertelde aan iedereen om mij heen wat verkeerde voeding met ons doet.

Door mijn enthousiasme duurde het even voordat ik in de gaten kreeg dat lang niet iedereen hierop zat te wachten. Door studies te gaan volgen omtrent gezonde voeding vanuit verschillende richtingen heb ik mijn kennis uitgebreid. En ben ik nog enthousiaster geworden. Inmiddels is het een soort verslaving geworden om weer een cursus of opleiding te volgen.

Hoe ga ik in hemelsnaam beginnen? 

De omslag naar een gezonde voeding is niet altijd makkelijk, vooral als een heel gezin de verandering gaat doorstaan. Waar ga je beginnen? Er zijn tegenwoordig veel “hippe” manieren van voeding die je kunt toepassen, maar welke dan? Van Paleo, Ketogeen, calorieën tellen, vegetarisch, veganistisch, raw food, intermitted fasting en zo zijn er nog wel meer. Iedere leefwijze heeft zijn voor en nadelen en bij elk lichaam past weer iets anders beter. Waar je kunt beginnen en wat het beste is voor ons lichaam is pure, verse en onbewerkte voeding.

Geen kant-en-klaar maaltijden, niet koken uit pakjes/zakjes en kijk eens op de ingrediëntenlijst van een product wat je wilt kopen. Je zult verbaasd zijn hoeveel ingrediënten sommige producten bevatten. Maar vooral hoe vaak je het woord suiker tegenkomt, of de vele andere benamingen voor suiker.  

Dit jaar ga ik elke maand een artikel schrijven voor Morris en Maan over bewuste voeding. Elk artikel zal een ander onderwerp hebben. Daarin zal ik jullie helpen meer inzicht te geven. Inzicht in de wereld van een gezond voedingspatroon voor jou, jouw kindje of het hele gezin! 

Liefs,
Joni

Joni Beysens(1986), vrolijk, enthousiast, gevoelig en een hele grote interesse in gezondheid en gezonde voeding. Ik woon samen in het centrum van Eindhoven. Heb een moestuin iets verderop in het groen van de stad en werk zelfstandig als kapster. Houd enorm van knuffelen (als dit een beroep zou zijn, was ik de beste haha). Daarnaast ben ik een ramp als ik suiker heb gegeten en heb een verschrikkelijke hekel aan de computer. Ik ben verslaafd aan het volgen van opleidingen en cursussen over voeding en gezondheid. Dit in verschillende richtingen zoals de orthomoleculaire voedingsleer als de traditionele Chinese geneeskunde.  

Mijn liefde voor voeding en gezondheid begon in 2014. Nadat ik van iemand hoorde dat haar buikpijn klachten waren verdwenen d.m.v. een ander voedingspatroon. Dat wilde ik ook!!! Ik had de laatste jaren altijd buikpijn. Was druk in mijn hoofd en had vaak vage klachten zoals plotselinge eczeem op mijn polsen. Verschillende voedingsspecialisten vertelde mij welke producten ik het beste kon vermijden en langzaamaan ben ik mijn hele voedingspatroon gaan omgooien. Ik vond het zo interessant en wilde hier alleen maar meer over te weten komen! Daarom ben ik toen verschillende opleidingen en cursussen gaan volgen. Om mij verder te verdiepen hoe we ons mooie lichaam gezond kunnen houden.   

Het liefste praat ik de hele dag over voeding en gezondheid, tot irritatie van mijn vriend aan toe. Toen Manoelle mij vroeg om voor Morris en Maan te gaan bloggen over bewuste voeding was ik meteen enthousiast. Hierin kan ik mijn verhaal kwijt over wat gezonde voeding met je kan doen! En kan ik jullie helpen inzicht te geven in de wereld van een gezond voedingspatroon voor jou, jouw kindje en/of het hele gezin!  
Op Instagram post ik geregeld recepten, producten die ik zelf maak en kleurrijke foto’s van de moestuin. Vind je het leuk om dit te zien, volg mij dan op https://www.instagram.com/jonibeysens/ 


No Comments

    Leave a Reply