Menu
Hart en Ziel

Levenslessen: hoe bescherm jij je kind?

Iets wat een HSP’er enorm typeert is het vermogen om te beschermen en te verzorgen. Niet gek wanneer je weet dat je als HSP’er heel erg empathisch ingesteld bent. Vrede en harmonie zie jij het liefst en vaak draag je, onbewust, de halve wereld op je schouders. En toch kan dit ook enorm in ons nadeel werken. We ontnemen hierdoor vaak, onbedoeld, de levenslessen van anderen.

Pieken en dalen

Het leven bestaat uit pieken en dalen en dat is maar goed ook. Als we altijd in een dal zouden zitten, of altijd boven aan de berg zouden staan, dan is er geen vooruitgang. Om vooruitgang te kunnen creëren is het nodig om je pieken en dalen te herkennen. Sterker nog, deze horen bij het leven. Dit zorgt ervoor dat we onze levenslessen leren. Dat we ons ontwikkelen tot een rijker persoon, tot groei. Daar zijn we hier voor op aarde.

Wanneer je dalen onwijs diep gaan, of je pieken continu heel hoog, kan dat enorme invloed hebben op je energie. Klinkt logisch toch? Wanneer jouw dalen onwijs diep zijn, betekent het dat je een heel heftig groeiproces doorloopt. Wanneer jouw pieken enorm zijn ben je op een bijna euforisch hoogtepunt. En toch is het ongezond om bij een van beide een langere tijd te zijn. Het is ongezond om heel lang in een dal te zitten. Een depressie staat dan vaak op de loer. Maar ook is het ongezond om lang in een piek te zitten. Niemand houdt het vol om continu euforisch te zijn.

If you are happy all the time, and that is all you have, your face hurts.

Tony robbins
Vallen en opstaan

Het is dus belangrijk dat pieken en dalen elkaar afwisselen. De pieken zorgen voor succes en de dalen voor de aanloop naar een nieuwe levensles. Maar wat gebeurt er wanneer je iemand deze lessen ontneemt? En in dit specifieke geval; wat gebeurt er wanneer je je kinderen deze levenslessen ontneemt?

Ook voor kinderen is het belangrijk om deze fases te doorlopen. Dit zorgt niet alleen voor groei, maar het vormt hun basis voor het verdere leven. Het stelt je kind in staat om problemen aan te kunnen gaan en ze te doorlopen tot succes. Het helpt dus enorm wanneer je je kind de verantwoordelijkheid geeft voor dit proces. En dat voelt heel tegendraads. Het liefste wat wij namelijk doen is ons kind beschermen. Het in een doosje stoppen en beschermen tegen het harde leven. En geloof me, dat is niet gek. Dat is Moeder Natuur die ons dit vermogen heeft gegeven tot liefde en bescherming.

Beschermen of pleisters plakken?

Het is dus goed om je soms af te vragen of je je kind op een bepaald moment wil beschermen omdat het bescherming nodig heeft (veiligheid bijvoorbeeld), of dat het een leerproces is wat bij de ontwikkeling hoort. In het eerste geval mag jij, als ouder, je kind met heel je hart beschermen, maar in het tweede geval mag je de verantwoordelijkheid terugleggen bij je kind. Want wanneer jij telkens blijft waarschuwen dat er (metaforisch gezien) een gat in de weg zit, zal je kind nooit zelf leren om over dat gat te stappen. Laat staan het gat zelf te zien. En hoe vaker jij je kind behoedt voor dat gat, hoe harder het er in zal vallen wanneer jij er niet bij bent. Het zijn belangrijke levenslessen.

Leg de verantwoordelijkheid dus zo nu en dan eens bij je kind terug. Laat hem of haar het proces ervaren. En neem zelf de rol aan door aan de zijlijn te staan, zodat je kind weet dat jij er zal zijn om het op te vangen aan het einde. Om de pleister te plakken wanneer het nodig is. Vraag je kind hierbij ook wat het van je nodig heeft wanneer hij of zij valt. Geef geen opties of reik niet meteen een oplossing aan. Zo leert je kind in het proces zelf tot oplossingen te komen. En dat is iets wat, vooral een gevoelig kind, enorm zal ondersteunen in de toekomst.


Morris + Maan heeft als missie om de wereld weer mooier te kleuren voor gevoelige kinderen. Wij vinden het dan ook fantastisch wanneer deze boodschap zo veel mogelijk verspreid wordt. Jij bent onze ambassadeur! We vinden het dan ook echt te gek wanneer je onze berichten deelt op Instagram of Facebook!

Join the Morris + Maan club

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en de ontvang de nieuwste blog, acties en inspiratie in je mailbox.

Eerdere berichten
Eten

Omega 3… Omega wat?

Naast lachen, slapen, water, zuurstof en zon is omega 3 het belangrijkste voor een…

18 januari 2022

No Comments

    Leave a Reply