Menu
Reizen

10 speelplekken waar je kind kan ontprikkelen

De zomervakantie staat volop in bloei. Iets wat wij graag doen, tijdens de vakantie, is op avontuur gaan. Nieuwe paden of speelplekken ontdekken, onderweg zijn en telkens weer met een nieuwsgierige blik naar de wereld kunnen kijken. Daar laden wij als gezin nu echt van op.
Zet ons alleen niet in een overvolle binnenspeeltuin vol met schreeuwende kinderen of toeters en bellen. Met een gezin dat snel overprikkeld, is dat niet bepaald afschakelen. Dus zoeken wij die pareltjes op in de natuur. Daar waar we op blote voeten kunnen lopen, waar we op zoek kunnen gaan naar beestjes, takjes en alle overige schatten van de natuur.

Inmiddels hebben we een aardig lijstje aan fijne speelplekken waar we heerlijk kunnen ontprikkelen. Ik heb een lijstje gemaakt voor jullie van 10 speelplekken of plaatsen waar je lekker kunt spelen of met je kids van de natuur kunt genieten.

1. Speelbos Da’s Leuk in Schaijk

Met stip op 1 staat op dit moment het speelbos Da’s Leuk in Herpen. Dit speelbos bevind zich aan de rand van het natuurgebied de Herperduin. Er is een grote speeltuin met een enorm speeltoestel gemaakt van natuurlijke materialen in de vorm van een Das. Er zijn klimtouwen, klimbruggen en glijbanen. Daarnaast staan er ook verschillende waterpompen in het zand die ervoor zorgen dat je er ook lekker vies kunt worden met water en modder. Uren speelplezier.
Er is genoeg ruimte om te kunnen zitten. Er staan speciale boomstammen waar je lekker op kunt zitten of je legt je picknick kleedje ergens lekker tussen de bomen.

2. De Herperduinen in Herpen

Wanneer je een hele dag op pad wilt dan kun je dit stukje natuur ideaal combineren met het speelbos Da’s Leuk wat hierboven op nummer 1 staat. Wanneer je namelijk een stukje verder door het natuurgebied inloopt, loop je zo tegen nog een parel aan. Bovenop de stuifwal staat namelijk een 24 meter hoge uitkijktoren. Vanuit daar heb je een spectaculair uitzicht op het natuurgebied. Helaas konden wij niet naar boven bij ons laatste bezoek ivm de Corona maatregelen. Maar wanneer deze weer open gaat, dan is een bezoek het zeker waard!
Loop je vanuit hier nu nog een stukje verder dan kom je bij een grote waterplas uit. Hier kunnen de kinderen zich uitleven met kikkervisjes vangen, emmertjes en schepjes of zelfs lekker afkoelen in het water. En ook de hond mag mee naar deze plek voor een frisse duik. Wij houden van dit soort speelplekken!

3. De Woeste Weide in Sint-Oedenrode

Dit heerlijke plekje ontdekte we even geleden via onze grote vriend Google. Een natuurspeeltuin in een woonwijk in Sint-Oedenrode. Je neemt er heerlijk je picknick kleedje mee en gegarandeerd uren speelvermaak. Alles is hier gemaakt van natuurlijke materialen. Zo is er een waterpomp, glijbaan(tje) en veel klim en ontdek materialen. Ook is er een plek waar ze over houten paaltjes kunnen klimmen boven een watergoot. En neem ook je visnetje mee, want je kunt hier zomaar salamanders of andere kleine insecten vinden. Ten slotte is er ook een groot voetbalveld.

4. Avonturenpad Dokus de Das in Schaijk

Mocht je graag op avontuur willen met je kinderen, dan is het Avonturenpad Dokus de Das een aanrader. In dit avonturenpad ga je op zoek naar de vriendjes van Dokus die allemaal veranderd zijn doordat de boze heks haar verandersoep in het water heeft laten vallen. Je loopt hier een route van 1,5 km door het bos en langs het water. Onderweg kom je verschillende speeltoestellen tegen. Een leuk avonturenpad wat een dikke hit was bij onze kinderen.

Wanneer je hongerig of dorstig uit het bos komt, kun je heerlijk aanschuiven bij restaurant De Boshut. De sfeer is hier enorm knus en welkom. Wil je hier nog langer vertoeven? Kijk dan ook eens op de website van www.hartjegroen.nl. Dat is namelijk een fantastische natuurcamping direct aan het restaurant en het Avonturenpad. Je huurt hier een accommodatie of zet er lekker je eigen tent of caravan neer.

5. Speelbos Uden

Uden heeft een enorm leuk speelbos midden in het groen. Kinderen kunnen hier heerlijk spelen, klimmen en klauteren of op ontdekking gaan in de natuur. Er is ook een waterpomp waar ze heerlijk kunnen spelen met water en zand en een stuk bos waar ze naar hartelust hutten kunnen bouwen. En wij ouders? Wij ploffen lekker neer op een picknick tafel (of je neemt natuurlijk je eigen kleedje mee).

6. Avonturenpad Erve Brooks

Erve Brooks is een begrip op zich. Het ligt voor ons niet om de hoek (het ligt namelijk in Gelselaar), maar wat een feest was het hier. Wij zaten in een vakantiepark wat verderop en zagen dit per toeval voorbij komen. Bij Erve Brooks kun je onwijs veel doen. Van een avonturenpad tot aan boogschieten. Wij kozen ervoor om het blote voetenpad te bewandelen. En dat was een succes! En na een flinke wandeling waar we door het water, modder en over obstakels zijn gegaan, konden we nog fijn aanschuiven voor pannenkoeken.

Bij Erve Brooks is echt van alles te beleven. Een plek voor echte wolvenkinderen die graag met hun voeten in de modder staan of zich uitleven op de hooibalen in de binnenspeeltuin.

7. Zandvlakte Uden

Dit pareltje ontdekte ik tijdens een wandeling met een collega, de Bedafse bergen. Een heerlijk stukje natuurgebied dat deel uitmaakt van een stuifzandrug. En dat is een zandberg die, voor kinderogen, immens lijkt. En laten we eerlijk zijn, meer hebben kinderen niet nodig. De klim naar boven is al een avontuur op zich. Onze kinderen maakte er een spoor van boven naar beneden en lieten hun bal tientallen keren van boven naar beneden rollen. Rust en ruimte is wat je hier zult vinden.

8. Avonturenbos Stekkenberg in Groesbeek

Deze tip kreeg in van een collega en heb ik even moeten opzoeken, maar ik was meteen enthousiast bij het lezen van de site. Dit avonturenbos is in samenwerking met kinderen ontwikkeld. Je vind er o.a. een boomzweefpad, een boomhut, een half ondergrondse hut en een smokkelpad. Alles is gemaakt van hout uit het bos. Klinkt voor ons als muziek in de oren! Zeker met twee ondernemende jongens.

9. Het Schoolbosje in Zeeland

Deze tip kreeg ik van een volger en heb ik ook even moeten opzoeken. Het ziet er wel enorm leuk uit! Het is een pluk-, speel- en sportbos. Wij hebben het Schoolbosje toegevoegd aan ons lijstje en zullen er binnenkort eens een bezoekje aan gaan brengen.

10. De Kienehoef in Schijndel

Ondanks deze speeltuin niet direct ergens midden in de bossen ligt, is het toch een heerlijke plek om te spelen en te vertoeven. Je vind hier een grote speeltuin (helaas geen natuurlijke materialen, maar wel volop speelplezier). Daarnaast kun je er een bootje huren en lekker wat over het water varen. Of breng een bezoekje aan de kinderboerderij. En als kers op de taart haal je nog een lekker ijsje bij restaurant De helden van Kien. Zeker een plekje waard dus in onze top 10 aan speelplekken.

Heb jij nog een leuke tip voor fantastische buiten speelplekken in de natuur? Laat het ons zeker weten!


No Comments

    Leave a Reply