Menu
Reizen

Afscheid nemen van de vakantie: zo doen wij dat.

Voor gevoelige kinderen kan het afscheid nemen van de vakantie samen gaan met veel emotie. Het ene moment genieten ze nog volop van het vakantie avontuur en het volgende moment hebben ze het gevoel dat ze weer in een totaal andere wereld stappen. Daar waar jij al de omschakeling hebt gemaakt, is het voor je kind dus vaak nog een veel te grote stap. Ook Blogger Lisette en haar zoon ervaren dit tijdens kun vakantie. In De onderstaande blog schrijft Lisette over haar ervaringen en wat kan helpen en/of ondersteunen voor je kind hierbij.

“Dag zee, dag strand, dag huisje. Bedankt voor de fijne vakantie.”

We nemen altijd bewust afscheid van onze vakantieplek, zodat vooral Dylan goed weet dat we gaan en het geen verrassing voor hem is dat we naar huis gaan.

De dag zelf zijn we altijd verdrietig.

Als ik ’s morgens aan Dylan vraag hoe het met hem gaat weet hij het niet. Hij voelt zich raar. Hij heeft zin om naar huis te gaan, maar eigenlijk wil hij ook graag blijven. Als ik zeg dat ik me precies zo voel en daardoor een beetje verdrietig ben, zie ik gewoon zijn opluchting. Zijn mooie reactie is: “Oh ik voel me dus niet raar, maar het is gewoon.” Ik vond dat echt zo’n mooie uitspraak van hem. Het is inderdaad heel normaal dat je een dubbel gevoel hebt.

We hebben allebei last van een mini-rouwproces.

Dylan en ik zijn allebei altijd een beetje verdrietig als we weer naar huis moeten. We blijven altijd graag op de plek, omdat het daar zo fijn is. Dylan en ik hebben eigenlijk een beetje last van een mini-rouwproces waar we even doorheen moeten.

Erken de emotie

Juist door de emoties te erkennen van mezelf, maar ook van Dylan, weet hij dat het oké is om verdrietig te zijn als je weggaat. Dat het er mag zijn. Op deze manier gaat hij sneller door zijn rouwproces heen. Als je gaat negeren dat hij verdrietig is of gaat zeggen dat het allemaal wel meevalt, dan krijgt hij het idee dat de emotie er niet mag zijn. Het gevolg is dat hij het gaat onderdrukken en dan komt het er later alsnog uit. Vaak zie je dan boos gedrag waarvan je niet meteen begrijpt wat er aan de hand is. In werkelijkheid is dat dan dus die onderdrukte emotie die later alsnog de emmer laat overlopen.

Beloof geen dingen die je niet kan waarmaken.

Ik beloof hem ook geen dingen die ik niet waar kan maken. Ik was vroeger vaak geneigd, als ik zag dat hij verdrietig was dat we weggingen, om te zeggen dat we volgend jaar weer net zo’n leuke vakantie zullen hebben.

Hoogsensitieve kinderen hebben namelijk een ontzettend goed geheugen. Mocht het volgend jaar om wat voor een reden dan ook minder leuk zijn dan dit jaar, dan zal Dylan dat mij echt kwalijk nemen. Ook al kan ik er dan niks aan doen.

Zo ging de wintersport een week van te voren niet door, omdat mijn vader plotseling moest worden geopereerd. Ik heb bijna een week lang moeten aanhoren, dat ik had beloofd dat we zouden gaan en dat het een leuke vakantie zou zijn.

Ik neem afscheid in mijn hoofd.

Als het moment van afscheid dichterbij komt, nemen we allemaal op onze eigen manier afscheid en dat is helemaal goed. Ik word dan altijd wat stiller, maar in mijn hoofd neem ik bewust de dagen door en geniet van elke mooie herinnering.

Dylan gaat overal naar toe waar hij heeft gespeeld.

Dylan doet dat heel anders. Wij waren druk bezig met het inpakken van de spullen en Dylan ging op zijn eigen manier nog even gedag zeggen.

Zo nam Dylan uitgebreid de tijd om even op alle plekken waar hij had gespeeld te gaan zitten en alles te overdenken. Ook ging hij heerlijk uitgebreid in het warme zand liggen. Hij leek wel een katje dat ook zo heerlijk kan gaan liggen genieten van de zon.

Hij wilde nog even genieten van het warme zand.

Het zand vond hij zo heerlijk warm en daar wilde hij nog even van genieten. Ik ben ook even heerlijk bij hem gaan zitten, om mee te genieten van zijn geluksmomentje. Wat is het toch heerlijk om je soms door je eigen kind te laten leiden. Ze kunnen je zo een spiegel voorhouden. Ook een hele mooie spiegel en daar maakte ik even heel dankbaar gebruik van.

Als we echt weggaan nemen we hardop afscheid.

Als we ergens voor de laatste keer zijn, dan nemen we echt bewust afscheid door te zeggen dag…. Bedankt voor de leuke vakantie.

Neem de tijd als je echt afscheid gaat nemen van je vakantieplek

TIP: Dylan neemt echt van alles afscheid en je bent zo een kwartier verder. Dat is niet handig als je denkt om snel weg te gaan.
Neem daarom de tijd om afscheid te nemen, om te voorkomen dat er frustraties komen.


Eerdere berichten

No Comments

    Leave a Reply