Menu
Verbinding

Energie en kindertekeningen

In haar vorige blog heeft Ellen de Groot van Praktijk Groot & Krachtig al uitgelegd wat de waarde kan zijn van het lezen van een kindertekening. Juist bij hoogsensitieve kinderen kunnen kindertekeningen een welkome aanvulling zijn om je kind beter te begrijpen. Ze kunnen namelijk enorm creatief zijn en zichzelf mogelijk uiten via een tekening. Zo ook wanneer je het hebt over de energiehuishouding van je hoogsensitieve kind. Ellen vertelt je hoe je in de tekening terug zou kunnen zien hoe de energie van jouw hoogsensitieve kind is.

In gesprek

Ik was met iemand in gesprek over haar tekening. Een van de eerste dingen die ze zei was: ‘ik heb niet zoveel energie vandaag en voel me niet zo lekker’. Dat was ook duidelijk terug te zien in haar tekening. Hoe zag haar tekening eruit? Ze had een huis getekend, met heel weinig kleur. Ze had alleen met potlood getekend en hier en daar een beetje rood en zwart gebruikt om enkele details in te kleuren. Haar huis stond wat verder op het blad getekend. Er was wel een paadje naar het huis, maar verder zag het huis er onbewoond en gesloten uit. De ramen waren dicht. Je kon letterlijk niet in het huis kijken. Het voelde energieloos aan.

Energie

Deze mevrouw had een tekening gemaakt tijdens een van mijn workshops. Tijdens de workshop was al zichtbaar dat deze mevrouw inderdaad weinig energie had. Zij nam niet echt deel aan de gesprekken, althans minimaal. Ze was er wel, maar ze was niet helemaal betrokken bij de inhoud en ze was wat afwezig. Datgene ze moest doen, dat deed ze, maar meer ook niet. Wat ik bij haar observeerde was dus duidelijk terug te zien in haar tekening. Dit kan immers een weerspiegeling zijn van hoe je je voelt op dat moment.

Zo dus ook bij jouw hoogsensitieve kind. Er kunnen vele momenten zijn dat de energie van een hoogsensitief kind schommelt. Dat hij of zij veel energie heeft, maar dat er ook momenten zijn dat je kind zeer weinig energie heeft. Zoals bijvoorbeeld aan het einde van een schooldag, of week, of wanneer hij of zij op het punt staat om ziek te worden. Of wat dacht je van een spannende periode waarin veel staat te gebeuren, zoals de dagen rondom een feestdag. Allemaal momenten waarop veel prikkels binnen kunnen komen en het veel energie kan kosten van jouw kind. Dat zou je terug kunnen zien in gedrag, maar ook in een tekening.

Signalen

Er zijn verschillende signalen in een tekening waaraan je zou kunnen zien dat jouw hoogsensitief kind minder energie heeft. Eén van de signalen zou het kleurgebruik kunnen zijn. Kinderen die minder energie hebben, kunnen gaan tekenen met minder kleur. Bijvoorbeeld in het zwart/wit of met potlood. Zijn er poppetjes zichtbaar op een tekening? Dan zou je kunnen kijken hoe deze zijn getekend. Nemen ze een actieve houding aan of juist niet? Een liggende houding is bijvoorbeeld passief en uit weinig energie. Wat dacht je van de intensiteit waarmee getekend is. Drukt iemand heel zachtjes op het papier en voelt het wat slap aan? Ook dat kan een teken zijn van verminderde energie.

Maar ook het tegenovergestelde kan zichtbaar zijn. Wat als er juist sprake is van heel veel energie? Spatten de kleuren van de tekening af, is het blad goed gevuld en is er bijna te weinig ruimte over op het blad? Een ander signaal zou kunnen zijn dat er heel veel op een tekening te zien is. Bijvoorbeeld heel veel activiteit en veel om naar te kijken. Zo’n tekening waaraan je voelt dat de tekenaar veel energie in zich heeft.

Bewust handelen

Naast dat je in een tekening kunt zien dat er sprake is van verminderde of juist heel veel energie, zouden er wellicht ook signalen uit de tekening naar voren kunnen komen, waaraan je kunt zien wat jouw hoogsensitieve kind op dat moment nodig heeft. Zodat jij als ouder bewust kunt gaan handelen, om ervoor te zorgen dat jouw hoogsensitieve kind zich begrepen, gezien en gehoord voelt. Belangrijk is wel dat je weet waar je naar moet kijken. Praktijk Groot & Krachtig zou daarbij kunnen helpen.


Hallo, ik ben Ellen de Groot. Bij Praktijk Groot & Krachtig zie ik het als mijn missie om moeders zich Groot & Krachtig te laten voelen vanuit hun hart, doordat ze hun hoogsensitieve kind begrijpen en hier woorden aan kunnen geven in wie ze zijn en wat ze nodig hebben om te kunnen groeien met het gebruik van kindertekeningen.

Eerdere berichten van Ellen

No Comments

    Leave a Reply