Menu
Verbinding

Kindertekeningen en hoogsensitiviteit

Wist jij dat je enorm veel informatie kunt halen uit kindertekeningen? Vooral bij hoogsensititieve kinderen, die vaak moeite hebben met het uiten van emoties, kan een tekening je zoveel meer vertellen. Ellen de Groot van Praktijk Groot & Krachtig legt uit wat de waarde is van het lezen van een kindertekening. En ze vertelt je wat een mensentekening zegt over een hoogsensitief kind.

Laatst kreeg ik van een moeder tekeningen doorgestuurd van haar hoogsensitieve kind. Ik had haar gevraagd om wat tekeningen te sturen. Ik had een afspraak met haar staan om samen met haar naar een tekening van haar zoon te kijken, om te zien wat we eruit konden halen. Ze bleef maar sturen en op een gegeven moment verontschuldigde ze zichzelf. ‘Sorry hoor, nu ga ik stoppen, maar hij tekent zoveel’. Nee, daar hoef je geen sorry voor te zeggen. Niet voor het feit dat je zoveel tekeningen naar me doorstuurt en ook niet voor het feit dat je kind zoveel tekent. Laat hem maar zoveel mogelijk tekenen. Juist veel tekenen.

Beleveniswereld

Tekenen kan namelijk een mooie manier zijn voor hoogsensitieve kinderen om de wereld zoals ze deze ervaren te verwerken. Er zijn namelijk zoveel (subtiele) prikkels om hen heen die ze intens verwerken, waar ze alert voor zijn. Niet alleen ervaren ze heel veel prikkels, deze prikkels worden ook nog eens diepgaand in het brein verwerkt. Het kan een intense reactie bij je kind veroorzaken. Zoals druk gedrag, of juist terug getrokken gedrag. Met veel woorden en lawaai, maar soms ook met minder woorden. Of misschien met hele andere dingen. Ieder kind is immers uniek en zichzelf. Wat tekeningen doen, is je mee laten kijken in die belevingswereld van je kind. Hoe ervaren ze de wereld of hoe ervaren ze bijvoorbeeld zichzelf en de ander?

Verbinding

Waarom is een tekening een mooi middel om naar je kind te kijken? Je kunt namelijk via een tekening de verbinding met je kind aangaan. Niet op een directe manier, maar wel op een indirecte manier. Als je weet waar je naar moet kijken op een tekening, weet wat je ziet en wat het zou kunnen betekenen, dan kan het je helpen om je kind te leren begrijpen door het gebruik van de beelden (kindertekeningen dus) die je kind je geeft. Het kan je bewust maken van wie je kind is.

Mensentekeningen

Interessante beelden van een hoogsensitief kind zijn bijvoorbeeld de menstekeningen. Op het moment dat een kind zich meer bewust wordt van zijn eigen lichaam, zie je hier steeds meer van terugkomen in een menstekening. Het begint op een jonge leeftijd bij een koppoter, waarbij een cirkel ziet met vier strepen die de armen en benen moeten voorstellen. Misschien zie je al ogen. Deze koppoter wordt steeds meer uitgebreid, totdat je een volledig figuur ziet.

Alleen kan dat mensfiguur soms vraagtekens bij je oproepen, omdat je ziet dat er dingen opvallen. Juist bij hoogsensitieve kinderen zou dit inderdaad wel eens het geval kunnen zijn. Een hoogsensitief persoon neemt subtiele prikkels waar via de zintuigen (de oren, de ogen, de neus, de mond en met voelen). Doordat er één of twee zintuigen zijn waar een kind sneller op kan overprikkelen, zou je dit terug kunnen zien in een tekening. Heb je bijvoorbeeld een kind dat overprikkelt op horen, dan zou je bijvoorbeeld kunnen zien dat de oren wat groter getekend zijn in een mensfiguur. Of wanneer het overprikkelt op zien dan zouden de ogen juist opvallend getekend kunnen zijn.

Wanneer je opvallende signalen ziet in kindertekeningen (en dat is niet alleen bij een tekening van een mensfiguur), weet wat het betekent en hier woorden aan kunt koppelen dan kun je daar volgens ook iets mee gaan doen. Om te kijken hoe je je kind zou kunnen ondersteunen.

Eindeloos tekenen

Heb jij een kind dat veel tekent? Laat hem zoveel mogelijk tekenen. Het kan hem of haar helpen bij het verwerken van de wereld om hem of haar heen en het kan jou helpen om je kind beter te begrijpen. Bewaar ze eens en wellicht zie je zelf al mooie dingen voorbij komen in de tekeningen. Bewaren hoeft niet altijd te betekenen dat je stapels kindertekeningen in de kast neerlegt. Een foto ervan maken en opslaan kan natuurlijk ook. Een kindertekening kan namelijk ontzettend waardevol en van betekenis zijn voor jou als opvoeder.


Hallo, ik ben Ellen de Groot. Bij Praktijk Groot & Krachtig zie ik het als mijn missie om moeders zich Groot & Krachtig te laten voelen vanuit hun hart, doordat ze hun hoogsensitieve kind begrijpen en hier woorden aan kunnen geven in wie ze zijn en wat ze nodig hebben om te kunnen groeien met het gebruik van kindertekeningen.

No Comments

    Leave a Reply